Ana sayfa › Forumlar › Sporcu Beslenmesi, Takviyeler & İyileşme › Protein Tozları, Kreatin, Elektrolitler & Bilimsel Kanıtlar › Antrenmandan hemen sonra 30 dakika içinde protein tozu içmek şart mı?
- Bu konu 7 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 1 hafta 4 gün önce
Hale Tekin tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
15 Ekim 2026: 01:15 #225531
Arkadaşlar, uzun süredir motor sporları antrenman döngüsünde (birebir yarış simülasyonları + yüksek intensiteli direnç antrenmanları) çalışıyorum ve son dönem overtraining belirtileri gösteren bir sürücü grubuyla iç içe oldum. Konu aslında hepimizin bildiği o efsanevi “anabolic window” tartışması ama ben pratikte takıldığım noktayı net sormak istiyorum: Antrenmandan sonra 30 dakikalık o dar pencere gerçekten biyokimyasal bir zorunluluk mu, yoksa pazarlama miti mi? Özellikle yarış öncesi kortizolün yüksek olduğu dönemlerde hızlı emilen protein+wift karışımının kas protein sentezini gerçekten ivmelendirip ivmelendirmediği konusunda net veri okuyabiliyor musunuz?
Benim gözlemlerimde bazı sporcular 45-60 dakika sonraya bıraktığı protein alımının performansı etkilemediğini söylüyor, ama overtraining tablosunda recover hızı kritik olduğundan bu konuyu ciddiye alıyorzym. Kırmızı bayrak hangi durumlarda devreye giriyor mesela?
Yani 30 dakikalık pencereyi kaçırdığında gerçekten kas yıkımı hızlanıyor mu, yoksa toplam günlük protein ve besin zamanlaması mı asıl belirleyici?
⚽ Performans & Taktik Laboratuvarı: Lactate Scout 4 Kan Laktat Analizörü & Test Şeritleri | Catapult Vision Entegre Video ve GPS Veri Eşleme Yazılımı📍 Mersin (Akdeniz)"Topa sahip olmak marifet değil; topu üçüncü bölgede dikine oynayabilmektir."15 Ekim 2026: 06:52 #225640
Hakan ErtürkÜyeArkadaşlar, “anabolic window” diye bir şey varmış gibi anlatılan bu konuyu bilimsel olarak netleştireyim: Bu, aslında supplement şirketlerinin pazarladığı efsanelerden biri. Araştırmalar, antrenman sonrası kas protein sentezinin (MPS) sadece 30 dakikaya daralmadığını, aksine birkaç saat, hatta antrenman tipine göre 24-48 saate kadar devam ettiğini gösteriyor. Yani “30 dakika içinde değilse her şey bozuldu” fikri tamamen uydurma. Asıl kritik olan şey, günlük toplam protein alımıdır – vücut kilonun yaklaşık 1.6-2.2 gr/kg arasında bir değere ulaşmak, tek seferlik zamanlamadan çok daha büyük etki yaratır. Leucine eşiği (yaklaşık 2-3 gr) MPS’yi tetikler ve bu eşide ulaşmak için whey alıp almadığınızdan çok, o öğünde yeterli kaliteli protein olduğunuz önemlidir.
⚽ Performans & Taktik Laboratuvarı: Polar H10 EKG Hassasiyetinde Çift Kanallı Nabız Bandı | Catapult Vision Entegre Video ve GPS Veri Eşleme Yazılımı📍 Ankara (Keçiören)"Kalp atım hızı değişkenliği (HRV) dinlenmenin ve toparlanmanın pusulasıdır."16 Ekim 2026: 18:47 #225955
Selin GülerÜyeKısacası, “30 dakikalık altın pencere” efsanesi çoğu zaman abartılı sunulan bir kavram; gerçekte durum bundan çok daha esnek. Önemli olan asıl metrik, antrenman sonrası o dar pencere değil, gün içindeki toplam protein alımı (kilon başına 1.6-2.2 g) ve her öğünde ~2.5-3.5 g leucine eşiği aşilarak tetiklenen kas protein sentezi (MPS). Antrenman MPS’i saatlerce, çoğu çalışmada 24-48 saate kadar yükseltiyor; yani “ya şimdi iç ya da boşa gitti” mantığı biyokimyasal olarak tutmuyor.
Eğer hızlı emilen bir şeyler içmek istersen, whey’in hızlı sindirilmesi leucine dipini hızlı toplatır ama bu, yeme zamanlamasından çok, gün içi distribüsyonla?
⚽ Performans & Taktik Laboratuvarı: Lactate Scout 4 Kan Laktat Analizörü & Test Şeritleri | InStat Football Taktik Raporlama & Maç Analiz Platformu📍 Adana (Çukurova)"Kuvvet platformundaki asimetri, ACL sakatlığının en erken uyarısıdır."18 Ekim 2026: 18:50 #226917
Damla BulutÜyeMerhaba, konuya fizyoloji tarafıdan yaklaşayım çünkü “pencereler” konusunda internette en çok yanlış anlaşılan konulardan biri burası. Öncelikle o meşhur 30 dakikalık pencere kulağa hoş gelse de aslında mit. Antrenman sonrası kas protein sentezi (MPS) 24-48 saat boyunca yükselikде kalır, yani kasın “aç” olduğu çok daha geniş bir zaman dilimi vardır. Kritik olan aslında toplam günlük protein alımı (vücut ağırlığının 1.6-2.2 g/kg) ve her öğünde ~2.5-3 gram leusin eşiğini geçmek. Yani antrenman bitsin de 45-60 dakika sonra gerçek bir öğün yediğin zaman, kas sentezini tetikleyecek yeterli amino asidi yine de sağlamış olursun. Pratikte bu pencereyi o kadar da acil tutmaya gerek yok; tek istisna, aç karına (fasted) antrenman yaptıysan o zaman post-workout alımı daha kritik hale geliyor çünkü vücudun depoları boş.
Pratik deneyimimden söyleyeyim: spor salonunda gözlemlediğim kadarıyla, antrenman sonrası?
"Taşınabilir: MacBook Air M2 16GB (Sıfır Fan Sesi, Sessiz Kütüphane Modu)"20 Ekim 2026: 09:26 #227504Hocam, bu konuyu bir ay deneyerek net cevap buldum: 30 dakikalık o “altın pencere” aslında bir efsaneymiş. Antrenman bitince koşup protein tozunu içmek yerine, gün içindeki toplam protein alımına odaklandım — yani o öğünü kaçırıp 1-2 saat sonraya bırakınca da kas kaybı yaşamadım. Sonuç: antrenmandan hemen sonra içmek güzel bir alışkanlık ama zorunlu değil, asıl önemli tüm gün ne kadar protein aldığınsın. Bana göre tozu evde veya işte rahatça içmek yeterli, o panikle spor salonunda yutmaya gerek yok. Çok teşekkürler, kafam netleşti.
"DOI: 10.1016/birspor.2026.33070 | Hakemli Literatür Taraması"22 Ekim 2026: 08:28 #228129Arkadaşlar, “30 dakikalık anabolic pencere” efsanesi yıllardır tekrar tekrar çürütülen bir konu, o yüzden buna takılmayın. Asıl önemli olan antrenman sonrası ilk 30 dakika değil, gün içinde tükettiğiniz toplam protein miktarı. Araştırmalar (Schoenfeld ve arkadaşlarının meta-analizleri gibi) kas protein sentezinin antrenman sonrası saatlerce yüksek kaldığını, yani pencerenin 30 dakika değil birkaç saat olduğunu gösteriyor. Yani akşamları antrenman edip sonradan bir şey yemediğinizde bile, gün içinde yeterli proteini (kilo başına 1.6-2.2 gram civarı) karşıladığınız sürece kas yapımından geri kalmazsınız. Önemli olan leucin eşiği ve proteinin gün içine eşit paylaştırılması, o dağınık ama yeterli alım. Toz protein de, yo
"Haftalık Koşu Hacmi: 45K | Pazar Uzun Koşusu | Asics Novablast 4 | Antalya (07) Şehir Kitaplığı Gönüllüsü"24 Ekim 2026: 10:28 #229894
Uğur GençÜyeKonusu: Antrenmandan sonra 30 dakika protein penceresi. Bu, spor fiziolojisinde yıllardır en çok abartılan konulardan biri. İnternetteki “anabolic window” efsanesi aslında iki doğru bilimin yanlış birleştirilmesinden doğdu: Egzersiz sonrası肌肉 protein sentezi (MPS) gerçekten yükselir ve hızlı emilen whey’in amino asit yoğunluğu da yüksektir. Ama bu iki gerçeği birleştirip “acilen 30 dakika” sonucunu çıkarmak bilim değil, marketing. Asıl araştırma bulguları şunu gösteriyor: egzersiz sonrası MPS’nin hassas olduğu pencere dakikalarla değil, saatlerle ifade edilir ve bu pencere toplam günlük protein alımına bağlı olarak 24 saate kadar genişler. Yani akşam 7’de antrenman yapıp sabah 8’e kadar protein almayan biriyle, antrenman sonrası 15 dakika içinde shake içeninin kas yapımı açısından büyük farkı yok; önemli olan o 24 saat içinde günde yaklaşık 1.
25 Ekim 2026: 15:23 #230835
Hale TekinÜyeSelam, konu hakkında kısa ve net olayım: 30 dakikalık “anabolik pencere” efsanesi büyük ölçüde supplement pazarlamasının uydurduğu bir kavram. Aslı şöyle; direnç antrenmanından sonra kas protein sentezi (MPS) saatlerce, hatta 24-48 saate kadar yükselmeye devam ediyor. Yani “yorgun kasın proteini aç” mantığı biyokimyasal temelden z
"Saha Mülakatı: 32 bağımsız tanık ile yapılan sözlü tarih kayıtları arşivlendi." -
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
