İçeriğe geç
Bisiklet

Vuelta Slovakya’da sürpriz patika: Erik Fetter, beşli kopuşla dramatik bitirişte zafer kazandı

BirSpor Haber Merkezi·

Slovakya Turu’nun 4. etabında beklenen bir grup sprint yerine sürpriz bir kopuş, yarışı tamamen değiştirdi ve Erik Fetter (Team United Shipping), son kilometrelerdeki dramatik mücadeleyle unutulmaz bir zafer elde etti.

Neredeyse düz, yaklaşık 200 kilometrelik güzergahın Cumartesi günü yapılan bu etabın büyük olasılıkla grup sprintle biteceği ve Paul Magnier’in (Soudal-QuickStep) üçüncü etap galibiyetini de yakalayacağı tahmin ediliyordu. Ancak Fransız sürücü, yarışı beş kişilik kopuşun neredeyse tam arkasında koşan pelotonundan uçarak üç rakibinden geçse de çoktan geçtiği için üçüncülükle yetindi; çizgiye girdiği sırada Fetter’in zıplayan elleri karşı tarafta zaten havadaydı.

Kopuşun yarattığı dört dakikalık avantaj

Fetter, aynı kopuşta Anze Skok (Kolesarski Klub Novo Mesto), Max Nielsen (Lucky Sport), Filippo Agostinacchio (Biesse-Carrera-Premac) ve Kacper Maciejuk (Voster Team) ile birlikte mücadele etti. Beşli grup, pelotonun gücüne rağmen maksimum dört dakikalık bir üstünlük kurmayı başardı; bu avantaj, sürücülere ciddi bir şansı verdi ve onlar son 5 kilometreye bir dakikalık farkla girdiler.

BirSpor sitesini Google’da tercih edilen kaynak olarak seç

“İnanamıyorum,” dedi Fetter. “Çok uzun bir gündü. En uzun etap olan 200 kilometrelik bölümde beş kişilik kopuştaydık, inanılmaz zordu ama başardık ve kazandım, bu yüzden inanamıyorum.”

PAKS, HUNGARY - MAY 14: Erik Fetter of Hungary and Team United Shipping celebrates at podium as White best Hungarian rider jersey during the 47th Tour of Hungary 2026, Stage 2 a 205.8km stage from Szarvas to Paks on May 14, 2026 in Paks, Hungary. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Erik Fetter (Team United Shipping)

Fetter, dört dakikalık farka ulaştıklarında “kötü değil” diye düşünmüş, ekibi gerçekten iyi, hızlı ve güçlü çalıştığını vurgulayarak sürücülere bu tempoyu korurlarsa pelotonun onlardan dört dakika yakalaması zor olacağını belirtmişti. Ancak çizgiye yaklaşırken farkın kapanma riski oluşmuştu.

Son iki kilometredeki tek başına hamle

Kaçışın kaderini belirleyecek kritik an son 2 kilometrede yaşandı. Agostinacchio, ev sahibi ülkenin sürücüsü olarak solo hamleyle saldırmaya başladı; ancak bu hamle neredeyse tutmasa da son kilometren içinde yakalandı. Fetter ise Nielsen’in tekerinin arkasından fırlayıp açıkta kaldığı anda yarışı kendi lehine çevirdi.

“Dört dakikalık farka sahipken gerçekten ‘kötü değil’ diye düşünmüştüm, çünkü gerçekten iyi, hızlı ve güçlü bir şekilde birlikte çalışıyorduk. Bu tempoyu korursak sürünün bizi dört dakika yakalaması zor olacak, bu yüzden biraz umutluydum; ancak çizgiye ulaştığımız an farkımızın kapadığının bilincine vardım.”

PAKS, HUNGARY - MAY 14: Erik Fetter of Hungary and Team United Shipping celebrates at podium as White best Hungarian rider jersey during the 47th Tour of Hungary 2026, Stage 2 a 205.8km stage from Szarvas to Paks on May 14, 2026 in Paks, Hungary. (Photo by Luc Claessen/Getty Images) Erik Fetter (Team United Shipping)

Pelotonun arkasından ilerlemesiyle gerilimin tırmanması sürse de Fransız sürücü için bu çaba sonuçsuz kaldı ve Fetter büyük bir zafer kutladı. Genel klasmanda liderliğini koruyan Lennert Van Eetvelt (Lotto-Intermarché), pelotonun geç son bölünmesinde yanlış tarafta yakalanmasına rağmen ikinci grupta tamamlayarak genel sıralamada Valentin Hofer’in (Bahrain Victorious Development) önündeki avantajını korudu.

Pasaj bitişine kalan kritik iki saniye

Birinci ve ikinci grup arasında beş saniyelik bir fark oluşurken, Cumartesi etabında sıralamada ikinci olan Benjamin Thomas (Cofidis) da bu bölünmede geri kaldı ve genel klasmanda ikinci olma unvanını Hofer’a kaptırdı. Gruplar arasındaki bu beş saniyelik boşluk, Van Eetvelt’in Hofer’a karşı kurduğu üstünlüğü bir dakikaya indirirken, yarışı belirleyecek son tırmanış bitişine yani Pazar günü yapılacak 5. etapta geride sadece bir saniye bırakıldı.

Fetter’in etap sıralamasında 4:21:42 ile kazandığı yarışın genel klasmanda Van Eetvelt, 17:25:04 ile liderliğini sürdürdü. Pazar günü yapılacak son ve en kritik tırmanış bitişinde iki sürücü arasındaki bu tek saniyelik fark, etapların dramatik seyriyle birlikte yarışı belirleyecek olan son kararı doğrudan etkileyecek.

İlginizi Çekebilir: Dağ Bisikletinden Yola Geçen Courtney, WorldTour’da İlk Adımını Attı →
Kaynak: Cyclingnews ↗
💬 Topluluk Masası & Tartışma

Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.

Foruma Katıl & Yanıtla ➔
Forumda sor / tartış