İçeriğe geç
Bisiklet

Dağ Bisikletinden Yola Geçen Courtney, WorldTour’da İlk Adımını Attı

BirSpor Haber Merkezi·

İngiltere’nin Cumbria ilindeki Penrith kasabasında, 2026 Tour of Britain Women bisiklet turunun açılışına bir gün kala, 30 yaşındaki Amerikalı bisikletçi Courtney, kariyerinin en büyük dönüm noktasını tamamlamış oldu. Yaklaşık on yıl süren XCO (cross-country) dağ bisikleti kariyerinden yola geçen ve 2018’de dünya şampiyonu olan Courtney, bu hafta WorldTour seviyesindeki ilk yarışında 11. sırada tamamlayarak, kendi disiplininde neredeyse sıfır deneyime sahip bir sürücünün profesyonel yol bisikletine geçişinin somut kanıtını ortaya koydu.

Yarışın açılışına, kuzey İngiltere’de sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte pelotonun Avrupa kıtasında geçirdiği yazın sıcaklarından 20 derecenin üzerinde daha serin bir havada, takımın konakladığı Penrith’te düzenlendi. Courtney, Cyclingnews ile WorldTour’daki ilk yarışının eşiğinde oturarak, dağ bisikletinden yola geçen nadir durumlardan biri olan geçişinin ardındaki süreci, teknik zorlukları ve zihinsel mücadeleyi anlattı.

97 Günde Bir Dünyayı Değiştirmek

Courtney, ABD’nin en iyi bilinen yarışçılarından biri olarak neredeyse on yıldır dünyanın en üst düzey dağ bisikletçileri arasında yer alırken, Tour of Britain’e tam 97 gün kala, zayıf lastiklerle (fat tyre) geçişini test etmek amacıyla ilk UCI yol bisikleti yarışına, Çekya’da katıldı. Bu yarışın dağlık son etabını, UCI 2.2 seviyesindeki Tour de Feminin’de kazanarak potansiyeli anında kanıtlandı. Henüz bu başarının bile gerçekleşmesinden önce, Courtney, tam zamanlı bir yol bisikleti geçişi için müzakereleri yürüttüğünü ve iki yıl içinde hedefi olarak bir ev takımını işaret ettiğini açıkladı.

BirSpor sitesini Google’da tercih edilen kaynak olarak seç

FDJ fırsatı, Çekya’daki Ulusal Şampiyonas’dan önce ortaya çıktı ve Courtney, “Bu fırsat gerçekten standart dışıydı, ama benim için mükemmel bir uyumdaydı ve onu elde etmek için çok şey yapmaya değerdi” dedi. Yarıştan kısa süre önce, Courtney’nin sponsorluğundan bu yana 2017’den beri ona destek veren Fransız takımı da katılıma onay vererek, sürücünün kariyerinde iki önemli adım arka arkaya gerçekleşti.

“Çekya’daki o yarıştan önce bile çok konuşmalarım vardı — ki bu biraz çılgın, yarışmadan önce bile bu geçişi yapmak istediğimi biliyordum — ve fırsatları araştırmaya başladım. FDJ fırsatı Ulusal Şampiyonas’dan önce ortaya çıktı ve gerçekten heyecan vericiydi.”

Courtney

Çok şey aynı anda ve çok hızlı değişiyor, ancak bu aynı zamanda uzun bir süreç ve Courtney, bu yıl her şeyi — bisiklet ayarından Avrupa’daki bir sonraki sezonun nerede geçireceğine kadar — ayarlayabilmek için kendine bir ‘başlangıç avantajı’ sağladığını vurguladı. Yeni bir ortam ve dünyada hem başarılı hem de mutlu olacağına dair neye ihtiyacı olduğunu bilmek, bu yeni hayal peşinde koşarken ona bir başlangıç avantajı sağlıyor.

Çamurdan Yola

Profesyonel bisikletçiliğin çok disiplinli olma olgusu giderek yaygınlaşırken, Courtney’nin durumu daha nadir. Genç yaşlardan itibaren farklı disiplinlerde yarışmaya teşvik edilen birçok sürücü var, ancak Courtney, neredeyse sıfır deneyimle kendi üstün olduğu bir disiplinden, geçiş yaptığı başka bir disipline geçişin nadir bir örneği.

Çekya’daki Mayıs ayı Tour de Feminin’den önce, Courtney yol bisikletinde yalnızca amatör peloton arasında birkaç kez yarışmıştı. UCI yarışlarında, özellikle de WorldTour’da yol bisikletiyle yarışmak tamamen yeni bir deneyimdi. “Çekya’da yarışırken hedefim, Avrupa pelotonunu gerçekten deneyimlemek ve bu ortam içinde nasıl hissettiğimi anlamak, bu ortamda öğrenmeyi sevip sevmeyeceğimi belirlemekti” diye açıkladı.

Kate Courtney smiling ahead of Tour of Britain Women stage 1.

Yol bisikletini dağ bisikleti sahnesinden ayıran çok şey var. Hız, yarış taktikleri ve rakiplerle omuz omuza yarışmak, Courtney’nin bu seviyede rekabet edebilmek için ustalaşması gereken unsurlar arasında. Çekya’daki yarış ona gözünü açtıran bir deneyimdi. “İlk başta gerçekten beni bastırdı,” dedi. “Bir 170 kişilik grup için ilk kez atlayan herkes için, o kadar çok yeni uyarıcı var ki biraz gevşemek zor.”

Beğenmesini bildiği becerilerinin aktığı yerleri bulmak konusunda da önemli bir adım attı. Birinci günden sonra bisiklet kontrolünü aktardığını fark etti; konumlanma, kısa pistte veya süper rekabetçi bir Dünya Kupası dağ bisikleti yarışındakinden pek farklı değil ve bunu çocukluğundan beri yapıyor.

“Bence benim için bunun çoğu, beceri setimin aktığı yerleri bulmakla ilgiliydi. Birinci günü aştıktan sonra bisiklet kontrolümün aktığını, konumlanmanın kısa pistte veya çok rekabetçi bir Dünya Kupası dağ bisikleti yarışındakinden pek farklı olmadığını fark ettim.”

Courtney

Hay-on-Wye’ye giden son etapta dördüncü, genel sıralamada 11. tamamlaması, Courtney’nin bu seviyede rekabet etmeye yetecek bacaklarına şüphe bırakmadan kanıt getirdi. Ancak 4. etapta, pelotonu dik bir çıkışta önde götürürken Lauren Dickson isimli takım arkadaşıyla tekerlek çarpışması yaşamıştı. Dickson, olayı daha sonra “ne yazık ki bir tekerlek teması” olarak nitelendirdi; ne yazık ki kötü şans mı yoksa deneyimsizlik mi ortaya çıktı, tartışmalı olsa da bu olay, öğrenilen bir ders olarak kaydedilebilir.

Değişimin Zihinsel Zorluğu

FDJ United-SUEZ takımının spor yönetmeni Lars Boom, yarıştan önce Courtney’ye, “Bisiklet kontrolü veya grup içinde sürüş hissi konusunda onun becerilerinden veya hislerinden hiç korkmuyorum. Onun için bu, pelotonu ve seviyeyi öğrenmek meselesi. Bu bir WorldTour yarışı. Gerçekten güçlü sürücüler var. Bu, onun ne yapabileceğini görmek için bir arayış” dedi.

Şimdi 30 yaşında olan Courtney, Verbier’da geçen yıl kazandığı XCO maratonda dünya şampiyonluğuyla dağ bisikleti kariyerini — en azından şimdilik — tamamladı. San Francisco’lu sürücü, dağ bisikletine adadığı hayatın iki decades’inden fazlasını vermişti; bu topluluktan uzaklaşmanın ona çok şey verdiğini düşündüğünde bir zorluk olabileceğini varsaymak doğal görünse de, Courtney tamamen farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak, geçmişe değil, öne bakmayı seçti.

“Eşim hayatın şeylere doğru değil, onlardan uzaklaşmak istediğini sık sık söyler. Gerçekten heyecan verici veya motive edici bir şeye, çok öğrenilecek bir şeye doğru hareket etmek her zaman kararlarımı vermem ve çalıştığım şeyi nasıl yapıp kurduğumla ilgili. Yol bisikleti için de kesinlikle böyleydi.”

Courtney

Yönetilebilen aşırı değişim, teknik zorluktan bile daha büyük bir zihinsel meydan okuma olabilir. Courtney, hiçbirinin onu hiç etkilemediği kadar özgüvenli ve kendinden emin görünüyor. Ancak yol bisikleti işe yaramazsa ne olacak? Courtney’nin yeni tekerlekleriyle birlikte bir şüphe ipucu geliyor mu? “FDJ takımında, sahip olduğumuz takım ve diğer sürücülerle birlikte gerçekten baskı hissetmiyorum ve o dış şüpheyle yalıtılmış hissediyorum,” diye açıkladı.

Kate Courtney smiling ahead of Tour of Britain Women stage 1.

“İçimden biliyorum ki bu yapmak istediğim şey. Bir sporcu olarak becerilerimden eminim ve öğreneceğim, bu yüzden ulaşabileceğim şey hakkında hem gerçekçi hem de ne kadarının mümkün olduğunu test etme fırsatına sahip olduğum doğru ortamda olmam gerekiyor.”

Amaca Yönelik Yarışmak

Sadece yarışmanın ötesinde, Courtney bisikletin kadınları güçlendirme gücüne sıkı inanır. 2023’te kurduğu She Sends Vakfı, ABD’deki projelere dağ bisikletinde kadın katılımını teşvik etmek için hibe ve görünürlük sağlıyor. Courtney, 2025’te bir adım daha ileri giderek, vakfın logosu formunda yer alarak She Sends bayrağı altında yarıştı.

Vakıf ona sürücülüğünde devam eden bir itici güç olmaya devam ederken, FDJ United-SUEZ sözleşmesi formundaki logoyu yarışlarda sergileyememesini gerektiriyor. Ancak yol geçişi, vakfın gelecekte bu disipline yayılma fırsatlarını açabilir. “Vakıf eskisi gibi aynı şekilde çalışmaya devam ediyor, sadece formda değil,” açıkladı.

“Bence misyonumuzu genişletme ve sadece off-road yarışın ötesine geçme açısından devasa bir fırsat var. Kadın bisikletinin zaten niş bir alan olduğunu düşünüyorum ve başlatıcılarımızda biraz daha çok disiplinli olmamız gerçekten heyecan verici olurdu.”

Courtney

Vakıf, Courtney’ye sonuçların ötesinde yarışmasına bir amaç veriyor. Olimpiyat başarısı için verdiği mücadele yalnızca kendisiyle ilgili değil. “Bir misyon ve amaç arkasında ne yaptığınızı düşünmek, vazgeçmeyi daha zor hale getiriyor. Bir şeyin karşılığını verdiğinde çok daha anlamlı hale geliyor ve ayrıca değerlerinizi sporun her anında yaşama fırsatı veriyor,” dedi.

Yeni Bir ‘İlk’ Peşinde

Avrupa’nın birkaç aylık süreci Tour of Britain’da sona erdikten sonra, Courtney, yol bisikleti deneyiminin bir sonraki büyük adımı öncesinde tutarlı bir antrenman dönemi için üç hafta evine döndü. Bu bir sonraki adım, Ulusal Şampiyonası kazanması onu otomatik olarak ABD takımına seçmesini ve yılın en büyük etkinliklerinden birine katılmak için hızlanan bir şans getiren, ilk kez katılacağı Montreal Dünya Şampiyonası.

Montreal, Kanada’daki yaklaşan Worlds, Courtney’ye bir yıl içinde her şeyin değiştiği bir dönem için yeni bir ‘ilk’ daha sunacak. Birçok şey değiştiği, ancak Courtney’nin zihinsel yaklaşımı sabit kalmış bir yılın sonuna doğru, sürücü hem özgürlüğü hem de gerçekçi olmayı bir arada taşıyor. “Bu son cevap değil, aslında başlangıç noktası olduğunu bilmek, dışarı çıkıp denemek ve nerede olduğumu görmek için özgürlük hissetmemi sağlıyor,” dedi.

İlginizi Çekebilir: Dansko Bisiklet Federasyonu, Mads Pedersen’in Bağışıyla U23 Takımına İki Ek Yer Buldu →
Kaynak: Cyclingnews ↗
💬 Topluluk Masası & Tartışma

Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.

Foruma Katıl & Yanıtla ➔
Forumda sor / tartış