İtalyan tırmanıcı Stefano Carnati, İsviçre’in Gastlosen bölgesinde, Adam Ondra tarafından 2012 yılında açılan Torture Physique Integrale (5.15-) yolunu, projenin ilk kez tamamlanmasından 13 yıl sonra tekrar tırmandı. Carnati, birkaç yıldır bölgeyi takipte tuttuğu Gastlosen’a yaz antrenmanlarının ardından güçlü geldiğini hissetmesiyle Ağustos’un başında ulaştı ve uzun süredir hedeflediği bu zorlu yolu denemeye karar verdi.
Tırmaniğin zorluğu çok geçmeden ortaya çıktı. İkinci gününde Carnati, yolun ikinci ankraja ulaşan Torture Physique 2.0 (5.14d) bölümünü tırmandı ve ardından final bölüme giden bağlantıyı çözmek için dört oturum daha harcadı. Sonuçta birkaç hafta süren yoğun çalışmaların ardından, geçen Cumartesi günü başarılı bir çıkış gerçekleştirdi.
Zorlu Final Bölümünün Çözülmesi
Carnati, yolun en kritik son diziyi açıklarken, karmaşık vüsit pozisyonlarının bu bölümü özel olarak zorlaştırdığını belirtti. “O son dizi oldukça ince işçilik gerektiriyor; karmaşık vüsit pozisyonlarını çözmek ciddi bir emek istedi,” dedi. Bu dizi, neredeyse ulaşabileceği en uç noktada, alttan tutuş (undercling) yaparak yapılan devasa bir hamleyle doruğa ulaşıyor.
Carnati, projenin bir sonraki yıla ya da daha uzağına ertelenmesi gerektiğini düşündü. Ancak gösterdiği istikrarlı ilerleme, sonunda tüm yolu yerden denemeye başlamanın cesaretini verdi. Yolda yaklaşık 50 kesintisiz hamle bulunuyor; uzun ve düşük başarı oranına sahip bölümler ile dinlenme fırsatları çok sınırlı. Her deneme sırasında Carnati’nin final kruxa ulaşmadan önce yaklaşık 40 hamle tırması gerekiyordu.
“Bazen neredeyse bir rulet oyunu gibi hissettirdi. Her denememde, yolun neden Torture (İşkence) olarak adlandırıldığını biraz daha iyi anladım.”
Stefano Carnati
Koşullarla ve Düşmelerle Mücadele
Krux başarıyla çözüldükten sonra bile yol düşmanlıktan devam etti. Carnati, devasa undercling hamlesinde son başarılı çıkışa ulaşmadan önce dört kez düştü. Öngörülemez alpine koşulları da zorluğa yeni bir katman ekledi; sıcaklık, güneş ve sabah neminin doğru şekilde birleşmesini beklemek zorunda kaldı.
Birkaç haftasonunu projeye ayırdıktan sonra koşullar nihayet bir araya geldi. Geçen Cumartesi günü, güneşin ve nemin açılmasını bekledikten sonra Carnati başarılı çıkışı gerçekleştirdi. Kendisi yolu yaklaşık 5.15a/b olarak derecelendiriyor ve bunu kendi hayatında tırmandığı en zor üç tırmanın içine koyuyor.
“Kesinlikle tüm zamanların en zor üç tırmanımından biri,” dedi ve 5.15a aralığının üst kısmında nispeten sınırlı deneyimi olduğunu kabul etti. İkinci ankraja kadar olan bölümün şu ana kadar çoğunlukla daha uzun boyülü tırmanıcılar tarafından tekrarlandığını belirterek, diğer tırmanıcıların bu yolu denemesini özellikle görmek istediğini ekledi.
Stefano Carnati
Zorlu Tırmaniğin Ardındaki Dönüş
Bu çıkış aynı zamanda Carnati için zorlu tırmanışa önemli bir dönüş anlamına geliyordu. Yılın başlarında evine yakın bir yerde, üst üste beş tek parmak cepinden (one-finger pocket) oluşan bir dizinin bulunduğu bir projeyi çalışırken küçük bir yaralanma geçirdi ve bu nedenle belirli bir süre için tam yoğunlukla tırmanış imkansız hale geldi. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında, kademeli olarak daha güçlü hissetmeye başladığını ve limitlerini zorlama motivasyonunu geri kazandığını söyledi.
“Her şeyden önce, oldukça uzun bir zaman sonra nihayet kendi limitime yakın bir şeye tamamen yatırım yapabilmek için tutarlılık ve kararlılığı bulmak beni gerçekten heyecanlandırdı,” dedi. Bu şimdi, Ondra’nın Gastlosen’deki uzun süredir bilinen test parçalarından birinin nadir ikinci tırmanışı olarak öne çıkıyor.
Stefano Carnati
Carnati için deneyim aynı zamanda geri dönüş isteği de uyandırdı. “Gastlosen kesinlikle çılgınca,” dedi ve bir sonraki yaz diğer klasikleri tırmanmak için geri dönmeye hazır olduğunu belirtti.