Paul Seixas, profesyonel bisiklet kariyerinin dikkat çiren ikinci yılında yol yarışlarını Il Lombardia’daki baskıcı zaferiyle noktalamış olsa da, takvimde aklında kalan tek bir organizasyon var.
Mountain sporunun gelecek vaadi vaat eden isim, Pazar günü Fransa’nın Fréjus kentinde düzenlenecek Roc d’Azur dağ bisikleti (MTB) yarışına katılacak. Seixas, Cumartesi öğleden sonra Lombardy bölgesinden dört saatlik bir yolculuk yaparak hedef noktaya ulaştı.
Seixas, kendisi için eğlenceli bir etkinlik olacağını söylüyor; ancak içinde bulunduğu form göz önüne alınırsa, yine büyük bir performans sergilemesinden şaşmamak gerek.

“Dün öğleden sonra takım sunumundan eve dönerken kendi kendime ‘peki, hadi ben bunu yapmaya motive olayım’ dedim,” dedi Seixas, Cumartesi öğleden sonra l’Équipe de dahil olmak üzere Fransız basınına. “Bruno Armirail ile birlikte biraz güleceğiz…”
Roc d’Azur, Fransa’nın güneyinde düzenlenen büyük yıllık bir MTB festivalidir. Organizasyon; bir fuarı ve çeşitli yarışları içeriyor. Yaklaşık 20.000 katılımcının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte 300’den fazla firma sergi düzenliyor.
Yarış organizatörleri, her yıl beş günlük süreçte neredeyse 100.000 ziyaretçinin etkinliğe geldiğini belirtiyor.
Çok sayıda uluslararası katılımcının olacağı yarışta Seixas’a ev sahibi seyircilerin kahraman karşılama yapması muhtemel; özellikle de böyle büyük bir sezon geçirdikten sonra.
Seixas’ın arazi bisikletinde köklü bir geçmişi var. 2022 ile 2024 yılları arasında çok sayıda cyclocross yarışına katıldı.
“Bazen kendimi bir rüyada gibi hissediyorum”
19 yaşında, yani yılın başında başlayan Seixas’ın bu sezona kadar kazandığı bir profesyonel yarış yoktu. Ancak kendini hızlıca geliştiren isim, ilk zaferini Algarve Turu’nun 2. ayağında alarak yakaladı; toplamda sekiz galibiyete ulaştı.
Faun-Ardèche Classic’teki zaferinin ardından İtalya’daki Itzulia Bask Ülkesi turunda üç aşama plus genel klasmanda birinci oldu, Flèche Wallonne’da ilk sırada yer aldı ve ardından Lombardia zaferini kazandı.
Ancak diğer yarışlardaki performansları tartışmasız biçimde etkileyici. Seixas, Strade Bianche ve Liège-Bastogne-Liège’de Tadej Pogačar’ın gerisinde ikinci olurken, Sloven bisikletçinin La Redoute’da tüm gücünü kullandığı anda o yarada onu tutan tek bisikletçi oldu.
İlk Tur’a katıldığı Tour de France’ta 89 yılda en genç yarışmacı olarak sahaya çıkan Seixas, genel klasmanda dördüncü olmayı başardı.
Il Lombardia’daki zaferi ayrıca bir başka açıdan da dikkat çekiciydi; bu onu tarihin en genç şampiyonu yaptı.
“Yılın başında bunu yapacağımı söyleselerdi, her şeyden şaşardım,” dedi Seixas l’Équipe’e.
Bu inanılmaz geçen sezonun ardından kendine dair düşüncelerini paylaşan Seixas: “Geçen yıl neo-pro olarak zaten inanılmazdı. İki yılda neleri başardığımı düşünmek çılgınlık. İki yıl önce söyleyebileceklerdi, inlanmazdım.”
Her seferinde şaşırıyorum ama bunun için çok sert de çalışıyorum. Takım beni bunu başarabilmem için mümkün olan en iyi ortamı sağladı. Bu bisiklet; etrafında ve senin için herkesin elinden geleni yaptığı bir ekip. Bazen kendimi bir rüyada gibi hissediyorum. En sevdiğim şey, burada olma şansından keyif almak.”
Yeteneği o kadar büyük ki, çok sayıda profesyonel takım tarafından takip edildi; astronomik teklifler yapıldığı belirtiliyor. Seixas nihayetinde en az bir sezon daha Decathlon CMA CGM ekibiyle kalmaya karar verdi ve sözleşmesini tamamladı; ancak gelişmeye devam ederse, sonrasında daha büyük meblağlar vaad edilecek.
Pogačar’dan mı iyi?

Seixas’ın Lombardia zaferi, Pogačar’ın bile böyle genç bir yaşta başaramadığı bir başarıydı. Sloven bisikletçi ilk Monument zaferini 2021 yılında aynı yarışta, İtalyan Fausto Masnada’yı sprintte yenerek almıştı; ancak o zaman 21 yaşındaydı.
Seixas bu millete ulaşırken bir genç.
Kendisine Pogačar’ı yenmenin büyük bir kariyer hedefi olup olmadığı soruldu.
“Evet, en iyi olmak istediğimi söyleyebilirim,” dedi Seixas. “Ve söylediğim gibi, Pogačar en iyisi. Onu en iyi halinde görmek bir motivasyon; umarım önümüzdeki yıllarda tekrar ilerler çünkü benden bakışımla bu bisiklet için iyi, herkesi ileri götürüyor.”
Dünya numarasının daha da güçlenmesini dilemesi tuhaf görünebilir; Seixas’ın kendisinin de kazanmak istemesine rağmen, gelişen Pogačar’ın olumlu bir yönünü görüyor.
“O kadar güçlü ki, herkes daha iyi olmak için daha sert çalışmalı,” dedi. “Onunla gerçekten yarışma fırsatı bulmak benim için bir rüya. Dünyanın en iyi bisikletçisi o ve bu hırsı birçok bisikletçi gibi bende de var. Bunu gerçekten başarlamak için çalışıyorum.”
“Belki bir gün başarırım, belki hiç, ama her zaman deneyeceğim çünkü eğer denemezsen, yapamazsın.”
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
