Sebastian Vettel, yeni ARD belgeseli Being Sebastian Vettel ile Formül 1’deki ilk yılları ve Alman üreticisi BMW’nin başlarda ona destek verip sonunda onu yoldan çıkarması hakkında konuştu.
Dört kez Formül 1 dünya şampiyonu şunu söyledi: “Sonuçta tüm BMW hikayesi, ilk başlananda olduğu gibi pek işlemedi. […] Aslında kapının eşiğindeydim çünkü BMW ile arasındaki sözleşme Formül 1’de bir sürücü koltuğu alacağımı öngörüyordu. Ama bu pek gerçeğe dönüştü.”
En azından ilk görünümlerinin ötesinde değil: Vettel, 2006 Türkiye Grand Prix’sinde İstanbul’da düzenlenen Grand Prix hafta sonunda Cuma antrenmanlarında ilk kez Formül 1 sahnesine çıktı ve hemen en hızlı zamanı koydu.

2007’de BMW Sauber için Grand Prix’deki ilk yarışına çıktı. Düzenli sürücü Robert Kubica sakatlığı nedeniyle saha dışında kalırken, yedek sürücü Vettel Indianapolis’teki Amerika Grand Prix’sinde yerine geçti ve ilk dünya şampiyonluğu puanını hemen kazandı.
BMW’nin Vettel’in yeteneklerine şüpheyle yaklaşması
Ama iş en fazla oraya geldi: BMW, Vettel’in ayrılmasına izin verdi. Yeni televizyon belgeselinde nedenleri açıklayan Vettel, şunu söyledi: “Sauber’daki süremde, Sebastian’ın o kadar hızlı olmadığı ve o kadar iyi olmadığına dair bir ‘dedikodu’ dolaşıyordu. Ve evet, insanların bu izlenime nasıl kapılabileceğini anlayabiliyorum. Belki bir açıdan biraz da doğruydu çünkü her şey oturmadan önce biraz zamana ihtiyacım vardı.”
“Sonra tüm durum tersine döndü çünkü BMW’nin tarafında, az ilgi vardı demek doğru olmaz ama üstünde aynı kararlılık yoktu.”
Eksik olan açık bir ileri yoldu: “İşte sana koltuğun. Sene sonra bunu yapacağız, ondan sonra şunu yapacağız.”

Sebastian Vettel, BMW Sauber F1.07
Fotoğraf: Sutton Images
Vettel’in Toro Rosso ile Formül 1 fırsatını nasıl bulduğu
Vettel, tam da bu fırsatı Red Bull organizasyonu içinde buldu: BMW Sauber için Formül 1’deki ilk yarışını yaptıktan birkaç hafta sonra, Toro Rosso için tam zamanlı sürücü oldu.
Eski Red Bull motorspor danışmanı Helmut Marko, yeni Vettel belgeselinde şunları söyledi: “Tanrı’ya şükür ki Sauber’deki insanlar Vettel’in yeteneklerine ikna olmadı, bu da onun bize katılmasını sağladı. Sonra da ortada yalnızca hızı değil, aynı zamanda teknik açıdan yetkin olan ve zorlu işi yapmaya hazır biri olduğu belli oldu.”
Vettel’e göre, BMW Sauber’den Toro Rosso’ya geçişi nihayetinde Red Bull’ın en üst düzeyinde kararlaştırıldı: “Sonunda Dietrich Mateschitz ayağını yere koydu ve ‘Bunu tartışmaya çok zaman harcamayalım. Bu çocuga bir şans verin. İşe yararsa ne iyi. Yararmazsa, zarar.’
Vettel’in 2008 Monza zaferi bir dönüm noktası
Nicilik iyi gittiği, Vettel Toro Rosso’ya katıldıktan bir yıl biraz sonra belli oldu: 2008 İtalyan Grand Prix’inde Monza’da inanılmaz bir zafer kazandı – Red Bull grubuna ait bir takımın Formula 1’deki ilk galibiyeti.
Vettel belgeselinde Lewis Hamilton şunları söyledi: “Bence bu gerçekten belirleyici bir andı; bu ademin dünya şampiyonu olma özelliğine sahip olduğunu gösterdi.”
Marko, “Bu başarı sayesinde onu bir sonraki yıl Red Bull’a getirdik” diye ekledi.

Franz Tost, Scuderia Toro Rosso Takım Başkanı, Dietrich Mateschitz ve Sebastian Vettel, Toro Rosso STR03 Ferrari, 1. pozisyon, kutluyor
Vettel burada Formula 1 tarihinde takımın ilk galibiyetini de güvence altına aldı – 2010’da ilk kez dünya şampiyonu olmadan önce. O zamana kadar BMW zaten Formula 1’den çekilmişti.
Vettel, kariyerinin nasıl geliştiğinde “belirli bir kadar şansın” da rol oynadığını kabul etti.
“Doğru insanların doğru anda etrafında olmak, doğru şeylerin olması ve benzeri. Ama yine de doğru performansı sunmanız gerekiyor. Ve bence şans dediğimiz şeyin çoğu aslında kendi ellerimizde.”
Fikrinizi merak ediyoruz!
Motorsport.com’da görmek istediğiniz şey nedir?
5 dakikalık anketimize katılın.
– Motorsport.com Ekibi
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
