NASCAR, Pazar günü gerçekleşen Cup Series yarışının ilk etabında, hızlanıp minimum hız şartını yerine getirmeyen sürücülere siyah bayrak göstererek uyardı.
Yakıt tasarrufu adına, RFK Racing’in üç sürücüsü dışında herkes 2,66 millik süper hız pistinde yavaşça dolaşırken, bu durum yarış kontrolünün minimum hızın altında olan araçlar için otomatik uyarılar göndermesine yol açtı.
“Bireysel takımlara ya da pit yolunun tamamına mesaj gönderebiliriz,” dedi Forde. “Bu yüzden pit yolunun tamamına ‘Şu kadar aracın minimum hızı tutturamadığını görüyoruz. Hızlanmazsanız, müdahale etmek zorunda kalacağız’ mesajını verdik. Kısa bir süre sonra da hızlandılar. Mesaj iletildi ve bu yüzden kimseye siyah bayrak göstermedik.”

Talladega’da minimum hız, pole süresinin %12,5’i içinde olmalıdır. Forde, aynı zamanda siyah bayrak gösterilmesinin zamanlamasının NASCAR’ın takdirine bağlı olduğunu ancak sürücülere genellikle bir ya da iki tur verildiğini açıkladı.
Takımlar hızlanarak buna yanıt verdi ve iş böylece sonuçlandı.
“Araçları yarıştan atmayı amaçlamıyoruz,” dedi Forde. “Sporumuzun bir parçası olmak için iyi paralar ödenen sponsorlar var. Ve ayrıca yarışı izlemeye gelen, sürücülerinin yarışa katılmaması ve kazanamamaları durumunda bile en azından yarış pistinde olmalarını görmek isteyen taraftarlar var. Yani araçları yarıştan atmak işimiz değil. Onları taraftarlar için yarış pistinde tutacağız.”
Larson ve Çizgi İçi Durum
Müsabakaydı, ancak nihayetinde NASCAR’ın görüşü, Kyle Larson’ın yarışı kazanmak için son turda Todd Gilliland’i geçerken sınırlar içinde kaldığı yönündeydi.
Yarış kontrolü, bu konuyu yarışın ardından birkaç dakika içinde inceleme fırsatı buldu.
“Bir miktar zaman vardı,” dedi Forde. “İnceliyorduk. Lastik tamamen sarı çizginin altına inmek zorunda. Yani sarı çizgide yarım inç bile kalsa, ceza vermeyiz. Bu yüzden kendi yargımıza göre, bunun oldukça net olduğunu düşündük.
“Bu yüzden NASCAR açısından konuşma da burada bitiyor. Soru şu: Sarı çizginin altında lastik olduğunu mu hissediyoruz? Hayır. Tamamdır. Bu kadar.”
Forde, NASCAR’ın süper hız pisti tarzında bir pistde çift sarı çizginin altına inerek geçiş tamamlamanın ceza gerektirip gerektirmediğine karar verirken temelde bir akış şeması felsefesi benimsediğini söylüyor.
“Bir sorunun olduğu yer ve evetse buraya git. Hayırsa buraya git. Bu durumda gerçeğe gideceğiz. Sonra kurgusal bir gerçeklik: Kyle’ın lastikleri sarı çizginin altındaydı mı?
“Hayır. Ve hayıra işaret etmek, ceza yok demek. Evetse, o zaman şuna bakarsın: Pozisyonunuzu iyileştirdiniz mi? O da evetse, aşağı itildiğinizize bakarsınız. Cevap evetse, bu bir ceza olurdu.
“Cevap hayırsa, ceza yok. Yani ceza almak için neredeyse üç farklı şeyin gerçekleşmesi gerekiyor. Ceza almak için sarı çizginin altında olmanız, pozisyonunuzu iyileştirmeniz gerekiyor. Sonra da kendi yargımıza göre, aşağı itildiğiniz mi sorusu geliyor. Bunların hiçbiri bu görüşmeye katılmadı. Yani ‘Belki 34’ü zaten geçtiği için ceza vermediler’ diyorsunuz. Ama bu kısma ait değil. … Sadece kendi yargımıza göre lastiği hâlâ çizgiydi ve geçtik. Evet. Tamamdır.”
Denny Hamlin, Hauler Talk’taki yorumlara yanıt verdi ve sosyal medyada şunları söyledi: “Tanrım. Bu korkunç hakemlik veya korkunç iletişim. Bence ikisi de.”
Piste tam gaz
Larson’un yarış boyunca tüm etap puanlarını toplayıp, yarışı kazanıp Cup Series şampiyonluğunu güvence altına alması için en iyi şansı verilmesi amacıyla Chevrolet takımlarının bir nevi emri olduğu yönünde gün boyu işlenen anlatı nedeniyle, hem Ricky Stenhouse Jr.’ın hem de William Byron’un ön doğru yarış hattında kasıtlı olarak yavaşladığına dair taraflardan bir endişe vardı.
Mantık yürüttüklerinde, Larson’un bu kadar geriden nasıl kazanabildiği işte böyle açıklanıyordu.
Forde, bunu da Pazar günü ortadan kaldırdı; deneyimli baş mekanikçi olan ve şimdi resmi makamda görev yapan Scott Miller’ın North Carolina’daki Concord’daki uzaktan yarış kontrolünde olduğunu ve şüphe çeken hiçbir şeyi görmediğini söyledi.
Ayrıca hiçbir takım da NASCAR’a herhangi bir şikayet iletmedi. Zira takımlar da SMT verisine erişimi var ve şüpheli bir şey olmuşsa bunu görmüş olurlardı.
Forde, bazı takımların Larson’un lastikleri ve çift sarı çizgi kuralıyla ilgili sorularla NASCAR’a geldiğini, ancak Larson ve Hendrick Motorsports’a fayda sağlayacak son turda gazdan ayağı kaldırma gibi bir hileye ilişkin herhangi bir şikayette bulunmadığını belirtti.
Yorumunuzu almak istiyoruz!
Motorsport.com’da görmeyi istediğiniz şey nedir?
Beş dakikalık anketimize katılın.
– Motorsport.com Ekibi
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
