İçeriğe geç
Formula 1

McLaren’deki Norris-Piastri çarpışması neden “ciddi”: Stella’dan mal zararları uyarısı

Derya Şahin·

[kaynak] tarafından aktarılan bilgilere göre, McLaren’in formül 1’deki baskınlığının gerilediği bir dönemde takımı yeniden gündeme getiren “papaya kuralları” tartışması Singapur’da yeniden alevlendi. Takım direktörü Andrea Stella, Lando Norris ile Oscar Piastri arasındaki son çarpışmayı değerlendirdi.

Bu arada McLaren artık F1’in baskın takımı değil; Piastri ve Norris Singapur sprintinde yalnızca dördüncü sırayı mücadele etti. Bir önceki yılın 2025 sürümünde Norris, yarışın başında Piastri’yi yolundan çıkarmıştı. O zamanlar iki sürücü şampiyonluk mücadelesi veriyor; çarpışma araçlarda hasar yaratmasa da Norris takımdan soğumaya neden olmuştu. Bu, İngiliz sürücünün Kanada Grand Prix’sinde Piastri’nin arkasına çarpmasıyla ikinci kez yaşadığı benzer durumdu ve McLaren kısa süreli ‘sonuçlar’ açıkladı.

Satgun günkü kazalı çarpışma, şartların çok farklı olmasına rağmen geçmişten bir anı gibi geldi. McLaren’in baskın gücü yerine Mercedes gelirken, iki sürücü sprintte yalnızca dördüncü sıranın mücadelesini verdi ve bu da yaklaşık bir puana denkliyordu.

BirSpor sitesini Google’da tercih edilen kaynak olarak seç

Ancak tam da önemsiz bir mücadele olması nedeniyle, Norris’in başarısız hamlesi takım direktörü Andrea Stella için büyük sıkıntı yarattı. Kaçınılabilecek kadar açık olan bu olay, McLaren’i hem şampiyonlukta dar mücadelesinde Red Bull’a karşı üçüncü sıradaki puan kaybına uğratırken, mekaniklerin sprint hafta sonunda daha yoğun çalışmasına ve kasa bütçesine zarar vererek Piastri’nin şanzımanının değiştirilmesine neden oldu.

Olaydan hemen sonra görünüşte rahatsızlanan Stella, papaya rengindeki bu teması “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Özel görüşmelerin ardından daha sakin bir tona bürünsede mesajı pek yumuşamadı.

Ciddi çünkü takım için zarar somut. Şampiyonlukta sıkı bir mücadeleyiz. Ferrari’ye meyde okumak ve Red Bull’un önünde bitirmek istiyoruz; önde bitirememek bu açıdan bir sorun.

Andrea Stella

Stella, 2025’in yorucu geçen ve zaman zaman tükenmişlik veren görüşmelerinin ardından, iki sürücüsüyle o zamandan beri saygılı ama sert yarışmalar yaşarken bu konuşmayı yeniden yapmak zorunda kalmayacağını umuyordu.

Ayrıca ciddi çünkü birkaç sezon boyunca takım ve sürücüler olarak birlikte nasıl yarışacağımızı ve takım çıkarının nasıl korunacağını düşündük. Bu yüzden tekrar oldu; sürücülerle yıllardır çalışıyorum, her zaman belirsizlik olduğunu biliyorum. Şaşırdığımı söyleyemem ama hayal kırıklığına uğradım.

Andrea Stella

Norris özür diled ve takımdan “uyarıldı” ancak yine de yarış önesi basın toplantısında her iki sürücünün çarpışmayı daha fazla kaçırabileceğini savundu. Hakemler ek harekete geçmeyince bu görüşü destekledi; benzeri şekilde Azerbaycan’daki Racing Bulls takım arkadaşları Arvid Lindblad ve Liam Lawson arasındaki cezalandırılmayan çarpışma da böyle kalmıştı.

Sprintten hemen sonra konuşmaların bir kısmını yaptık. Yarış hafta sonu içinde olduğumuz için yapmak istediğimiz, takımın ve sürücülerin bu süre boyunca en iyi ve işlevsel durumda olmalarını sağlamak.

Andrea Stella

Stella, Norris’in daha sonra doğru sonucu çıkaracağını ima ederken, McLaren’in kimin suçlu olduğuyla fazla uğraşmak istemediğini vurguladı. Daha üretici olan Singapur’daki bu olayı bir öğrenme fırsatı olarak kullanmaktı.

Özür, suçlu konuları… Aslında bakış açım bu değil ve sürücülerden de bunu istemiyorum. Yapmamız gereken, birlikte takım çıkarını nasıl sürdürüp koruyacağımızı düşünmek. İşbu görev bu. Hiçbir özür beklemiyorum; sürücüleri biliyorum, ikisi de mükemmel insanlar.

Andrea Stella

“Bu bir iş ve bir iş olarak bilmek istediğim şey: ‘Birlikte nasıl çalışıp bunun tekrar olmamasını sağlayabiliriz?’ diye. Çok yapıcı bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz çünkü tek sonuç var: Takım daha birleşik olacak ve birlikte yürüttüğümüz bu mücadelede daha güçlü olacak.”

İlginizi Çekebilir: Hamilton’dan Ferrari’nin ikiye karşı üstünlüğünü kullanarak Verstappen’i avlama planı →
Kaynak: Motorsport ↗
💬 Topluluk Masası & Tartışma

Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.

Foruma Katıl & Yanıtla ➔
Forumda sor / tartış