Ferrari pilotu Lewis Hamilton, Malezya’nın Sepang pistinde düzenlenen Bahreyn Grand Prix’si için yapılan yarışma turunda kariyerinin en başarılı sezonlarından biri olan 2026 Formula 1 sezonu içinde attığı “en iyi tur” olduğunu açıkladı ve Max Verstappen ile birlikte ön sıraydan yarışmaya başlayacağını belirtti. Hamilton, Cumartesi günü Sepang’de 1 dakika 35 saniye 428 milisaniyelik tur atarken, pole pozisyonunu kazanan Verstappen’in 0,298 saniye gerisinde kalarak üçüncü sırayı paylaşan Red Bull takım arkadaşı Isack Hadjar ile birlikte ilk iki sırayı tamamladı.
Bu başarı Hamilton için sürpriz oldu çünkü Temmuz ayında Macaristan’daki son ön sıra başlangıcından bu yana ön sıradan yarışmaya başlamamıştı; Malezya’daki Q3’ün ilk turundan sonra dördüncü sırada yer almıştı. Üçüncü sırada bulunduğu şampiyonlukta önemli bir performans sergileyen 7 kez dünya şampiyonu, Sky Sports’a yaptığı açıklamada emeklerinin karşılığını aldığını vurguladı.
“Bıçağın sapında denge kurmaya çalışmak”
Hamilton, aracın gelişimi için yoğun çaba harandıklarını ve bunun büyük bir meydan okuma olduğunu söyledi: “Gerçekten ilerlemek, bu arabayı ayarlamak için çok sıkı çalıştık ve bu gerçekten büyük bir meydan ohuydu. İnsanlar izlerken belki bilirler ama çok ince farklar var ve bıçağın sapında denge kurmak gibi bir şey, ki bu neredeyse imkansız.” Araçtaki güç ünitesi, aerodinamik platform, mekanik denge ve fren dengesi gibi birçok unsurun birlikte uyum sağlaması gerektiğini belirten pilot, ekibi de bu süreçte önemli rol oynadığını belirtti.
“Ardından ekip sizi pist çıkarmak, doğru pozisyona getirmek, lastik sıcaklıkları gibi birçok farklı unsur. Ama bu yılın en keyifli turlarından biriydi, söylemeliyim. Sanırım yılı en iyi turum buydu. Ön sıradan başlayacağımı ummazdım ama bu mekanikerlere karşı gerçekten güzel bir gösteri. Bu hafta burada sıcak garajlarda herkes çok sıkı çalışıyor ve ardından mekanikler, mühendisler de gerçekten iyi iş çıkardı. Onlara büyük teşekkür ederim.”
Lewis Hamilton, Ferrari pilotu
Pilotun bu sözleri, takım içi uyumun yarış performansı üzerindeki etkisini net biçimde ortaya koyuyor. Sıcak koşullarda çalışan ekip mensuplarına yönelik teşekkürü, Ferrari’nin sezon içindeki zorluklara rağmen bir araya gelme çabalarının somut bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Pazar yarışı için belirsizlikler
Sorun şu ki Hamilton’ın bu hızı pazar günü yapılacak yarışa taşıyabilecek mi? Bu sırada Temmuz ayında Silverstone’daki son podyumundan bu yana altışar yarışlık bir podyum kuraklığı yaşayan pilot, Bahreyn Grand Prix’sinde bu açığı kapatmayı umuyor. Ferrari, Cuma gününün uzun mesafe antrenman ortalamalarında Red Bull ve McLaren’in sadece iki ondalık saniye gerisinde üçüncü olmuştu; ancak Sepang’ın sunduğu birçok farklı özellik nedeniyle pazarın nasıl geçeceği hala belirsizliğini koruyor.
Pist 15 virajdan oluşuyor ve Ferrari’nin güçlü olduğu alanlar olsa da, turu başlatan ve bitiren iki uzun düz yol aracın en belirgin özelliği; ancak Scuderia burada motor kaynaklı zorluklar yaşıyor. Hamilton, geçen hafta Azerbaycan’da altıncı olarak bitirdiği son yarışta hızlı olmadıklarını ifade ederek yarına dair belirsizliğini koruduğunu belirtti.
“Son yarışta hızlı değildik. Yani hız açısından yarın nasıl olacağımızı bilmiyorum. Ne bildiğim ise, düz yollarda kayıp taşıdığımızı söylüyorum. Bu sonuç olarak virajlarda, özellikle düşük hızlı virajlarda biraz daha hızlı olduğumuz anlamına geliyor. Kırmızı Boğa’lar ve diğer bazı takımlardan biraz daha hızlıyız ama düz yollarda çok şey kaybediyoruz. Yani bu kadar yüksek degradasyonun olduğu, lastiklerin sürekli çok ısındığı böyle bir yarış için virajlarda daha fazla baskı yaparak düz yollardaki kayıpları telafi etmeye çalışmamız gerekiyor. Yani yarın bunu yaparken aşırıya kaçmamaya ve daha fazlasını bozmamaya dikkat etmeliyiz. Sadece kendi yarışımızı, hız açısından ne olursa olsun, sürdürmeli ve tutunmak için fazla baskı yapmaya odaklanmamalıyız. Sanırım o [Verstappen] genel olarak öne geçecek pace’a sahip ama yarış başladığında durum farklıysa ve tutabildiysek ve mücadeleyse, bu da harika olurdu. Ama yapabileceğimiz tek şey en iyisini yapmak ve yarın için her şeyi vereceğim.”
Lewis Hamilton, Ferrari pilotu
Pilotun açıklamaları, düz yollardaki hız açığını virajlarda daha fazla baskı yaparak telafi etmenin risklerini de göz önüne seriyor. Yüksek degradasyon oranına sahip Sepang’de lastiklerin korunmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Hamilton, takımın kendi yarışını sürmesi gerektiğini savunuyor.