Rangers bullpen ekibi 2026’da umutsuz bir kadroydu. Toplamda 4.47 ERA, %20.0 strikeout oranı, %8.7 walk oranı ve %39.2 ground ball oranına sahiptiler. Yalnızca walk oranı lig ortalamasından iyiydi. ‘Pen içindeki olumlu yanlardan biri solak Jacob Latz idi. Beş büyük lig sezonunun bir kısmına tanık olan deneyimli bir oyuncu, bu yıl beklenmedik bir closer olarak öne çıktı.
30 yaşındaki Latz, 72 innings boyunca rakipleri keskin bir 2.13 ERA ile tutarken, 34 denemeden 30 kaydı. Önceki sezonlardan farkı başlıca strikeout oranındaki artıştı. Önceden %20-22 bandında yer alırken 2026’da rakiplerin %30.6’sını strikeout yaptı. Latz aynı zamanda walk oranını 2.1% düşürerek yaklaşık lig ortalaması olan %8.5’e indirdi ve bu da K-BB oranını %22.1’e getirdi; bu da 147 geçerli reliever arasında 14. en iyi derecedi. ERA tahmin edicileri de benzer şekilde iyimardı; Latz’in 2.65 xERA ve 2.96 SIERA’sı tam sezonda kariyerinin en iyi dereceleriydi.
Bu beklenen numaralar 2025’e göre önemli geliştirmelerdi. O sezonda, swingman olarak 85 2/3 innings içinde 2.84 ERA’ya ulaştı ancak 4.11 xERA ve 4.37 SIERA’sı onu oldukça şanslı gösteriyordu. Topu sahada tuttu, ancak %21.8 strikeout oranı ve %10.6 walk oranı 2026’da göstereceği seviyelerden uzaktı. Onun öncesinde 2024’te 43 2/3 innings içinde rakilerin %14.1’ini walk verdi. 2021-23 arasında yalnızca 11 innings büyük ligde attı ve 2022 sezonunun tamamını Triple-A Round Rock’ta geçirdi.

Latz’in bu yılki oyun planı, four-seamer kullanımını artırmayı ve daha sert, daha yatay bir changeup atmayı içeriyordu. Four-seamer her zaman en iyi topuydu. Statcast ona 2025’te +11 Run Value, bu yılda ise +14 puan verdi. Geçen yıl topun %49.4’ünü atarken, Latz 2026’da %55.6 oranında attı. Tabii ki en iyi topunuzu sık sık atmak açık bir yaklaşımdır, ancak solak bunu kesinlikle kendi yararına kullandı. Rakiler fastballe yalnızca .152 vurdu ve .276 slugged attı; bu da sırasıyla 2025 seviyelerinden 41 ve 51 puan daha kötüydü.
Latz’nin changeup’ının baskın ikinci vuruş hamline dönüşmesi daha da önemli bir gelişmeydi. Bu vuruş, muhtemelen 2025’in en zayıfıydı ve Statcast ona -4 Run Value vermişti. Bu yıl Latz, changeup’ı dördüncü dikişli topundan 8.7 mph ayrım sağlayacak şekilde 1.4 mph daha hızlı attı. Hareket açısından, hızdaki artış dikey düşüşte 2.9 inç azalma ancak kol tarafında 0.3 inç daha fazla dönüş sağladı. Rakipler geçen yıl changeup’a karşı .306’da vuruyor ve .471 slugging yapıyordu. Bu kez tamamen ezildiler; yalnızca .080’da vurdular, .120 slugging yaptılar, 14.7% daha sık faule gittiler ve sert vuruş oranlarında 21.4%’lik bir düşüş yaşadılar. Sonuç olarak Statcast, Latz’nin changeup’ına +8 Run Value verdi.
Özetle, geç gelişen Latz, 2027’de Rangers’ın bullpen’ine yön verecek etkili bir relief pitcher gibi görünüyor. MLBTR katkıcıları Matt Swartz’a göre, ilk arabuluculuk yılında 3 milyon dolar kazanması öngörülüyor. Arabuluculuğa Super Two oyuncusu olarak girdiği için Latz, 34 yaşında olacağı 2030 sezonuna kadar takım kontrolü altında.
Ana sorular, Latz’nin faul vuruş oranlarını koruyabilecek ve bu yılın yalnızca iyi şansın ürünü olmadığını kanıtlayabilecek olup olmadığı. Bu ligde bu yıl sahaya çıkan toplarda ortalama .290’dı. 2021-25 arasında vurucular Latz’ye karşı .263 BABIP’ye sahipti. 2026’da bu sayı .182’ye kadar düştü. İleriye dönük bunu koruması imkânsız, bu yüzden vuruşların normal oranlarda düşmeye başlamasıyla Latz’nin koşu önleme performansı düşecek.
Aynı zamanda Latz’nin strand oranı da bir mesele. 2024-25 arasında tabanda yaklaşık %72 olan lig ortalamasının çok üzerinde, koşucuların %80’inden fazlasını sahada bıraktı. Bu yıl rakip koşucuların %78.6’sını sahada bıraktı, ancak bu yine şanslı tarafta sayılır ve nihayetinde normale dönebilir. Buna ek olarak, Latz sert teması paylaşmaya devam etti. Statcast, 2026’da ortalama vuruş hızı (89.2 mph), sert vuruş oranı (%41.2) ve barrel oranı (%8.5) açısından 35. yüzdeliğin altında veya daha kötü bir konuma yerleştirdi. Bu, BABIP normale döndüğü takdirde düşüş için oldukça yer bırakıyor.
Ne olursa olsun, batted ball şansı ne olursa olsun, Latz dayanıklılığı ve birden fazla inning atma yeteneği nedeniyle Rangers için yine önemli bir parça olmaya devam edecek. Eylül 2024’ten beri büyük liglerde sakatlar listesine alınmadı. Bu yıl 58 maçının 20’sinde dört ya da daha fazla out alarak, bunlar arasında 28 Mart’taki tek başlangıcı olan dört inning’lik performansını da dahil etti. Latz temiz bir ERA ortalamasını korumaasa bile, sadece bir inning atıp çıkan bir oyuncu olmayan, iyi bir fastball-changeup kombinasyonuna büyük lig bullpen’inde her zaman bir yer vardır.
MLBTR’den Mark Polishuk, Offseason Outlook serimizde belirttiği gibi, Rangers’ın bullpen’inin bazı takviyelere ihtiyacı olabilir. Pozisyon oyuncuları grubu daha genç ve daha atletik hale gelebilirken, rotasyon Jacob deGrom , Nathan Eovaldi , MacKenzie Gore , Kumar Rocker ve Jack Leiter dönerken kararlı görünüyor. Latz’in, Texas’ın 2026’da 80-82’lik rekorunu iyileştirme ve 2023’te World Series’i kazanalı beri ilk kez play-off’a dönme çabasında önemli katkı sağlayması bekleniyor.
Fotoğraf: Matt Krohn, Imagn Images
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
