Colton Herta, IndyCar’ın Avrupa genişlemesini benzersiz bir bakış açısından izliyor.
Şu anda Hitech ile Formula 2’de yarışırken, geçen hafta sonu Circuit of The Americas’te düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix’i’ndeki dördüncü FP1 çıkışının ardından Cadillac Formula One Ekibi’nin test sürücüsü olarak görev yapan, dokuz kez IndyCar yarışı kazanan isim, Amerikan açık tekerlekli paddock’una yakından bağını sürdürüyor. Geçen Cuma günü IndyCar, 2027’den itibaren Circuit de Barcelona-Catalunya’da yarışmak için çok yıllık bir anlaşma olduğunu duyurdu – bu, serinin 2013’ten beri Kuzey Amerika dışındaki ilk etkinliği ve 2007’den beri Avrupa’daki ilk dönüşü işaret ediyor.
İspanya’ya yolculuk, beş kez IndyCar şampiyonu Alex Palou için yüksek profilli bir dönüş vaat ediyor. İki kez Formula 1 dünya şampiyonu Fernando Alonso, kararı memnuniyetle karşılarken uluslararası genişlemeye dair bir uyarıda bulundu; Herta ise Barcelona etkinliğinin tam desteğini verdi – bu, sezonun ilk F1 FP1 seansını kaydettiği aynı hafta sonu, aynı zamanda yılın en iyi F2 derecesini beşinci sırayla sprint yarışında elde ettiği, bu ayın başlarında Barcelona’daki ilk F1 FP1 seansını gerçekleştirdiği pisti ziyaret etmek anlamına geliyor.

“Evet, bu pistlerin IndyCar’ın harika performans göstereceğini düşünüyorum,” Herta söyledi. “Görmesi ilginç olacak. Bence bu, uzun zamandır ilk kez, belki de IndyCar için İspanya’daki ilk kez. İyi bir pist olduğunu düşünüyorum. IndyCar için gerçekten iyi yarışları teşvik edecek. Açıkçası, Alex İspanyol olduğu için, bunun onun için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Umarım ülke bunun arkasında birleşir ve yarışın uzun süre orada olabilmesi için gelirler.”

Colton Herta, Cadillac Racing
Fotoğraf: Sam Bagnall / Sutton Images via Getty Images
Herta için, 2024 IndyCar unvanında ikinciliği tamamlayan isim, Palou’nun son altı yıldaki sürdürülebilir baskınları etkileyici bir referans olmaya devam ediyor.
“Aslında bu tuhaf. Özellikle modern çağda hiç duyulmamış bir durum,” dedi Herta. “Her şeyin bu kadar yakın olduğu bir ortamda, elimizde 14 yaşında bir DW12 arabası var. Artık herkes bu araba hakkında yapabileceklerinin çoğunu çözmüş olmalı. Oysa her açıdan parlıyor. Gelen her eleştiriye de bir cevabı var.”
26 yaşındaki Kaliforniyalı, rakibinin bu üstün performansını ilk kez Palou’un 2020’de Dale Coyne Racing ile Road America’daki yeni sezon deneyimini yaşadığında fark ettiğini anımsadı.
“Onun iyi olacağını ilk kez 2020’de, yani yeni yılında anlamıştım, Coyne’daydı,” dedi Herta. “Belki araba o zamanlar en iyisi değildi. Benim gerimden başlayıp atak yapıyordu. Ben üçüncüydüm, dördüncüydü. Bu Road America’daydı. Bence bu hayatındaki ilk podyumuydu. Sonra beni geçti. Ataklarda çok iyiydi. İki ya da üç şans vardı. Biz de iki ya da üç atak yaptık ve o her zaman gerimdeydi. Çok sert savunuyordu ve sonunda yapabileceğim pek bir şey kalmadı. Sonra Chip (Ganassi Racing)’e geçti ve bir sonraki yıl, IndyCar’daki ikinci yılında şampiyon oldu. Süper etkileyici ve muhtemelen tarihin en zor döneminde IndyCar yarışı kazanmak çünkü arabalar çok benzer. Uzun süredir bu arabaları kullanıyoruz.”
“Şimdi onunla yarışmadığım için Alex’in büyük bir hayranıyım. Ve onu televizyonda izlemekten gerçekten hoşlanıyorum. Ama evet, umarım bir gün geri dönüp başını ağrıtabilirim çünkü çok uzun süredir bunu bana yapıyor.”

Alex Palou, Chip Ganassi Racing Honda
Fotoğraf: Icon Sportswire via Getty Images
Palou’nun hızını çözmek, rakip veri akışlarını analiz etmek değil. Formula 1’in aksine, IndyCar takımları evrensel araç içi kayıtlara erişemiyor ve kısıtlı GPS verileri alıyor, bu da sürücülerin çoğunlukla telemetri paylaşımı yerine televizyon yayınlarına dayanmasına yol açıyor.
“Birbirimizin araç içi kayıtlarını inceleme şansımız yok, çünkü bu Formula 1 gibi değil” dedi Herta. “Diğer takımların araç içi kayıtlarına ulaşamıyoruz. Ve ulaştığımız GPS verileri de oldukça zayıf. Yani yapabileceğiniz şey, temelde yayını izlemek. Asla pole turunu göstermiyorlar. Her aracın araç içi kaydı olan Formula 1 gibi bir durum yok. Onun için ödeme yapmanız gerekiyor. Ve genellikle bunu bir sponsor üstleniyor. Ama o ödemiyor. Ne tasarım gereği ne de başka bir nedenle, hiç araç içi kaydı olmadı. Bilmiyorum. Birçok kişi bunun hakkında konuşuyor.”
Bunun yerine Herta, Palou’nun kendi zayıflıklarını sistematik olarak ortadan kaldırma yeteneğine işaret ediyor – algılanan bir hassas noktası olan ovalarda, Indianapolis 500 galibi ve defalarca ovalarda zafer kazanan bir sürücüye evrilmesi – kariyerinin belirleyici özelliği olarak.
“Bence en büyük şey, insanlar ona yönelik herhangi bir eleştiri yaptıklarında, bunun için her zaman bir cevabı oluyor” dedi Herta. “İlk şampiyonluğunu kazandığında ovalarda oldukça zayıftı. Sonraki yıl ovalarda kazandı. Onun bir yıl sonra da Indy 500’ü kazandı ve ovalarda defalarca galip geldi. Yani evet, gerçekten etkileyici.”
“İyi bir arkadaş ve gerçekten iyi bir rekabetçi. Ona karşı yarışmaktan gerçekten keyif alıyorum ve kendisine en iyilerini diliyorum. Ve evet, TV’de izlemesi keyifli. Onun parçası olmak ise eğlenceli değil, size bunu söyleyebilirim.”
Fikrinizi almak istiyoruz!
Motorsport.com’da görmeyi istersiniz?
5 dakikalık anketimize katılın.
– Motorsport.com Ekibi
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
