Amerika Birleşik Devletleri erkek millî futbol takımı, 2030 Dünya Kupası elemeleri döngüsünün ilk karşılaşmasında Florida’nın Orlando şehrindeki Inter&Co Stadyumunda Peru’yu 4-1’le geçti. Mauricio Pochettino yönetimindeki ekip, Justin Ellis, Zavier Gozo, Justin Hall ve Sebastian Berhalter’dan gelen gollerle kazandığı maçta, 16 yaşındaki Cavan Sullivan’ın millî takımda forma giymesiyle son iki yılda ulusal takımın en genç oyuncusunun unvanını da yeniden elde etti.
Saturn günü oynanan karşılaşmada dikkat çeken isim, maçtan önce beklenen Sullivan olsa da sahaya erken damga vuran Orlando City’li Ellis oldu. Dördüncü dakikada Gio Reyna’nın kullandığı serbest vuruştan headersıyla öne geçen Ellis, kendi stadyumunda attığı golle maçın kahramanlarından biri oldu. Ellis, gol öncesi gelişime de katıldı; orta saha oyuncusu Malik Tillman ile yaptığı kısa pas değişiminin ardından ceza sahasının yakın tarafından yaklaşık 25 uzaklıkta faul çekerek serbest vuruşa yol açtı. Reyna’nın sunduğu top mükemmeldi; Ellis’in kafa vuruşu biraz dik fakat uzak direk köşeye tam isabet etti.
Takımdaki gençleşme ve ilk kez millî olanlar
Pochettino’nün bu uluslararası maç penceresi için hazırladığı kadro, deneyimli oyuncularla kapı açan genç isimlerin birleşimini içeriyordu. Toplamda 11 oyuncu ilk kez ABD için millî forma giydi; bunlardan üçü—Sullivan, Ellis ve New England Revolution savunmacısı Peyton Miller—Pochettino’nün ilk onbirinde yer aldı. Bournemouth’dan ve 2022 Dünya Kupası’nda formayı taşıyan Tyler Adams ise Pochettino’nün baş koç olarak göreve başladığı iki yıllık dönemde ilk kez takım kaptanlığı bandını takdı.

Peru, ABD’nin attığı gole hızlı bir yanıt verdi ve 14. dakikada maça eşitledi. Midfielder Yoshimar Yotun, ceza sahasının hemen dışından Universitario’nün forveti Gianluca Lapadula’ya ortayı gönderdi. Lapadula, Peyton Miller’ı atlatarak yakın mesafeden topu kolayca ağlara bıraktı. Peru, Orlando’da iyi temsil edildi; bu durum şaşırtıcı değildi çünkü ABD’deki tüm Peru göçmenlerinin yüzde 20’si kendilerini merkezi ve güney Florida’nın evi olarak görüyor.

Eski Brazil baş koçu Mano Menezes’in yönettiği La Blanquirroja, ardışık iki Dünya Kupası’na katılamayınca jenerasyonel bir dönüşüm sürecinde. Birkaç önemli ismi eksik bırakan, dünya sıralamasında 60. sırada bulunan Peru, ABD karşısında top sahip olma açısından belirgin biçimde geride kaldı ve en iyi fırsatlarını ara sıra kontrataklar üzerinden değerlendirdi. Pochettino gibi Menezes de kadrosunu yoğun biçimde çevirdi, ancak gerçek bir uyum yakalayamadı.
Galibiyeti getiren goller
Amerika Birleşik Devletleri’nin galibiyeti getiren gol, ceza sahasından gelen bir penaltıdan geldi ve yine genç isimlerden Zavier Gozo maçın kaderini değiştirdi. Crystal Palace’lı hücumcu Gozo, 65. dakikada ceza sahasının uzak tarafına doğru yaptığı koşuda faul çekerek penaltıya yol açtı. Tillman ise penaltıyı soğukkanlı biçimde gole çevirdi. Bir diğer genç oyuncu—hem ABD hem de Polonya’nın kadrosuna girmek için yarışan Red Bull New York hücumcusu Hall—birkaç dakika sonra altı metreden yaptığı koşullu vuruşla skoru katladı. Middlesbrough’dan orta saha oyuncusu Sebastian Berhalter ise 90. dakikada skoru genişletti.
Sullivan, sahnedeki 60 dakikasında etkili oldu. 16 yaşındaki genç oyuncu, Dünya Kupası ara vermesinden bu yana Union için büyük bir sürpriz yaratmış durumda; altı gol ve sekiz asistle katkı sağladı. Saturn günü de bu enerjiyi ABD için gösterdi; hücumda Ellis ve diğer oyuncularla iyi bağlantı kurarak Peru savunmacılarının rahat oynamasına izin vermedi. Bu coşku 23. dakikada biraz aşırıya kaçtı; gol peşinde koşarken Peru kalecisi Pedro Gallese ile çarpışan Sullivan, millî takımdaki ilk sarı kartını aldı.

Tarihsel bir bağlam
Saturn günü ABD için ilk kez millî forma giyen 11 oyuncu, 2024’ten bu yana görülen en yüksek sayı; aynı yıl aynı sayıda oyuncu Slovenya’yla oynanan 1-0’lık dostluk maçında ilk kez milli olmuştu. ABD’nin ilk kez milli olma rekoru ise bir düzineye, yani 12’ye sahip ve bu iki kez yaşandı: 1973’te Polonya’ya ve 15 yıl sonra Guatemala’yla oynanan dostluk maçına.
Amerika Birleşik Devletleri, gelecek hafta karşısında önce Salı günü Energizer Park’ta Chile’yle oynayacak. Bunun ardından Phoenix ve Minneapolis’e giderek sırasıyla Mexico ve Canada’yla karşılaşacak.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
