Sezon öncesi döneminde NHL’in alt ligi AHL ve Avrupa profesyonel buz hokeyi liglerinde dikkat çeken dört isim, yeni sözleşmelerle kariyerlerine yön verdi. Dallas Stars’ın AHL takımı Texas Stars, 28 yaşındaki sol el savunmacısı Ben Gleason’u bir yıllık AHL sözleşmesiyle kadrosuna kattı. Aynı dönemde Colorado Avalanche’ın eski forveti Jean-Luc Foudy, kariyerini Avrupa’da sürdürmek üzere Almanya’nın şampiyon takımı Eisbären Berlin ile anlaşırken; Cleveland Monsters’un savunma oyuncusu Clendening ve eski AHL MVP’si Phil Varone da sırasıyla AHL ve Almanya’nın DEL ligi takımlarıyla sözleşme imzaladı.
Bu işlemler, NHL’in ana kadrosunda yer bulamayan ve alt lig ya da Avrupa’da şans arayan oyuncuların sezon öncesi hareketlerini yansıtan, finansal detayları açıklanmayan bir dizi sözleşme. Her biri, oyuncunun kariyerindeki belirli bir aşamayı işaret ederken, ligler arası dolaşımın sürdüğünü gösteriyor.
Gleason, Kariyerinde İlk Kez AHL Sözleşmesiyle Texas’a Dönüyor
Dallas Stars’ın PTO (karşılıklı anlaşma) sürecinden kısa süre sonra Gleason, kulübün AHL takımı Texas Stars ile bir yıllık AHL sözleşmesi imzaladı. 28 yaşındaki sol el savunmacısı, takımın 19 Eylül’de St. Louis Blues’a 2-1 yenilmeden kazandığı hazırlık maçı için tek bir hazırlık karşılaşmasında sahaya çıktı; 21 dakika 45 saniye buz üstü süresinde iki pası kesme ve bir vuruş kaydetti. AHL transferlerinde olduğu gibi bu anlaşmanın mali şartları da açıklanmadı.

Gleason, profesyonel kariyerinin büyük kısmını AHL Texas’ta geçiren bir isim. 2017-18 sezonunda Hamilton Bulldogs ile OHL şampiyonluğunu kazandıktan sonra Texas’ta profesyonelliğe adım attı ve AHL’in ilk sezonunda 72 maçta 37 puan toplayarak bu süreçte dört NHL maçı kazandı. Texas’ta yarım on yıl boyunca kalan savunmacı, kendini AHL’in meşru bir ilk-dört savunmacısı olarak konumlandırdı. 2023 yazında Stars’ı serbest oyuncu olarak bırakan Gleason, Edmonton Oilers ile sözleşmesinin süresince yaklaşık 1.2 milyon dolar garantili iki yıllık bir anlaşma imzalamıştı. Geçen yaz Minnesota Wild ile 475 bin dolarlık AHL maaşı içeren bir yıllık sözleşme yapan oyuncu, son üç sezondan bu yana yüksek seviyeli bir AHL savunmacısı gibi ücretlendirilmişti. Yeni sözleşmesiyle kariyerinde ilk kez bir AHL sözleşmesi üzerinden oynayacak olan Gleason, bu kez maaşının aynı seviyede kalması da mümkün.
Gleason, uzun yıllardır Texas’ın bir parçası olan bir isim olarak, alt ligde kendini kanıtlamış ve lig içinde tanınan bir savunmacının geri dönüşünü temsil ediyor.
Haber Ajansı Spor Editörlüğü
Öte yandan, bu sözleşmenin teknik bir yönü de dikkat çekiyor: Gleason, kariyerinin ilk kez bir AHL sözleşmesi üzerinden oynayacak. Bu durum, oyuncunun maaşının önceki sezonlardaki yüksek seviyesinden düşebileceğini, ancak bu yeni anlaşmanın ona Texas’ta oynamaya devam etme fırsatı verdiğini gösteriyor.
Foudy, Kariyerini Avrupa’da Devam Ettiriyor
Colorado Avalanche’ın eski forveti Jean-Luc Foudy, North American profesyonel kariyerini askıya alarak Avrupa’ya yöneldi. 24 yaşındaki oyuncu, Almanya’nın en üst düzey profesyonel ligi DEL’in şampiyonu Eisbären Berlin ile bir yıllık sözleşme imzaladı. 2020 draftında Avalanche tarafından üçüncü turda, toplamda 75. sıradan seçilen hızlı forvet, organizasyonda profesyonele dönüştükten sonra bazı anlar yaşadı; 2022-23 sezonunda 43 AHL maçında 36 puan toplayıp dokuz NHL maçı kazandı. Ancak alt ligde tutarlılık yakalayamadı.
Foudy şimdi Almanya’nın en güçlü takımlarından birine katılıyor ve burada aynı zamanda Champions Hockey League’a da katılma fırsatı bulacak. Bu hareket, kariyerinde alt ligde istediği tutarlılığı bulamayan bir forvetin, Avrupa’nın üst düzey liglerinde yeni bir sayfa açmasına işaret ediyor.
Clendening, AHL’de Takım Kadrosuna Katılma Şansı Arıyor
AHL’in Cleveland Monsters takımı, deneyimli savunma oyuncusu Clendening’i dün bir PTO ile imzalamıştı; bu sayede 33 yaşındaki blueliner, takıma katılma ve organizasyonla 2026-27 sezonu için sözleşme imzalamayı potansiyel olarak elde etme şansı elde etti. 90 NHL maçının deneyimine sahip Clendening, son üç sezondur Avrupa’da oynayan bir AHL All-Star’ı. 2024-25 sezonunda KHL’de geçen ve 66 maçta 32 puan toplayan, lig All-Star’ı olan Clendening, North America’da en son 2022-23 sezonunda Hartford Wolf Pack ile oynamıştı.
PTO imzalaması, Clendening’e takıma yerleşme ve gelecek sezon için sözleşme elde etme fırsatı verirken, deneyimli savunmacının kariyerinde bir sonraki adımın bu işlemlerle şekillenmesi bekleniyor.
Varone, DEL’de Yeni Bir Lig Sayfası Açıyor
Eski AHL MVP’si Phil Varone, dün DEL’de Krefeld Pinguine ile bir yıllık sözleşme imzaladı. 35 yaşındaki oyuncu, bir zamanlar point-per-game üreten bir AHL oyuncusu ve kariyerinde yaklaşık 100 NHL maçı bulunan bir isim olarak, son altı sezondur Avrupa’nın en üst düzey liglerinde dolaşıyor. Geçen sezon Slovakya’daki HK Dukla Trencin’de oynayan Varone, 48 birleşik lig ve deplasman playoff maçında 13 gol ve 51 puan toplaydı. Slovakya’ya gitmeden önce DEL’de iki sezonda Grizzlys Wolfsburg ve Düsseldorfer EG için 86 maçta 56 puan kaydetmişti.
Varone’ın bu yeni sözleşmesi, kariyerinde Avrupa ligleri arasında sürdürdüğü hareketliliğin devamını işaret ederken, oyuncunun tecrübesini yeni bir takım ve ligde kullanma yolunda attığı bir adım olarak değerlendirilebilir.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
