Pogačar ve Vollering, bisikletin en prestij yıllık ödülünü yeni sprinter ve yeni sporcu ödüllerinin genişletilmesiyle Vélo d’Or 2026 adaylığının başını çekiyor.

Bisikletteki en iyi sürücü kim? Velo d’Or ödülü buna cevap vermeye çalışıyor. (Fotoğraf: Gruber Images)
Profesyonel bisikletteki en iyi sürücü kim? Velo d’Or ödülü buna cevap vermeye çalışıyor.

Yol sezonu kapandı, ancak bisikletin en prestijli ve zaman zaman tartışmalı ödülleriyle dağıtılacak birkaç ödül daha var.
L’Équipe adayleri Perşembe günü açıkladı; kazananlar 28 Kasım’da Monako’daki Fairmont Monte Carlo’da lüks, Oscar gecesi tarzı bir partiyle kupalarını alacak.
Bunlardan bazıları aşikar. Demi Vollering, ikinci sarı mayo ve ilk dünya şampiyonluğunu kazanmasının ardından baskın favori olacak.
Tadej Pogačar, dördüncü kez kazanan olarak tüm zamanların rekorunu taşıyan Alberto Contador ile eşitlenebilir. Dünya şampiyonu Brandon McNulty, Fransız yetenek Paul Seixas ve Vuelta kazanan Enric Mas gibi isimlerle yarışacak.
Bu yıl daha fazla ödül de kazanılabilir. Dört yeni ödül, en iyi erkek ve female sprinter ve yeni sporcuları onurlandıracak; yeni sporcu kazananları taraftarlar belirleyecek.
1992 yılında Vélo Magazine tarafından kurulan Vélo d’Or — Fransızca’da “altın bisiklet” — bisikletin futbolun Ballon d’Or’a cevabıdır.
Kazananlar, kazanımlar, yıldız gücü, çok yönlülük ve panache temeline dayanan uluslararası bisiklet gazetecilerinden oluşan bir panel tarafından seçilir. (Tam açıklama: Bu jürideyim. Ve kazananları daraltmak, düşündüğünden daha zor olabilir.)
Ancak Pogačar’ın sakatlıkla kısaltılan sezonu, kazanma şansını zayıflatır mı? Gelin derinleşelim.

Vollering — kendi sınıfında mı?
Vollering’in Nice’e yaptığı son saldırı onu sarı mayoya taşıdı.
Bu kesin bir bahis olmalı. Vollering katıldığı her yarıda baskındı ve ikinci sarı mayo ile ilk dünya şampiyonluğunu kazandı.
Lorena Wiebes, sprintlerdeki baskısıyla bazı oyları toplayabilir, ancak bu yeni ödülde kesin kazanan olacak. Yeni imzaladığı Movistar ile büyük bir anlaşma yapan İspanyolu Paula Blasi ise dışarıdan gelen bir aday olabilir.
Mont Ventoux’daki zaferiyle öne çıkan Kasia Niewiadoma-Phinney ile Marlen Reusser diğer adaylar olsa da, bu ödül neredeyse DemVol için kesin gibi görünüyor.
Bağımsız bir kadınlar kategorisi 2022’de oluşturuldu ve Vollering ilk kez üst üste kazanan olabilir.
Listedeki büyük isimlerden biri eksik: Son şampiyon Pauline Ferrand-Prévot, ancak Fransız kadınlar ödülünde hâlâ yarışta.
Kadınlar adayları:
- Juliette Berthet
- Paula Blasi
- Kimberley Le Court-Pienaar
- Elisa Longo Borghini
- Antonia Niedermaier
- Kasia Niewiadoma-Phinney
- Marlen Reusser
- Anna van der Breggen
- Demi Vollering
- Lorena Wiebes
Pogačar’ın rekabeti kendi takım otobüsünde
Mas, Pogačar’ın Vuelta’da yarıştan çekilmesinin ardından büyük bir zafer kazandı. (Fotoğraf: Gruber Images)
Vuelta a España’da yarıştan çekilip Dünya Şampiyolası’nı kaçırmış olsa da, Pogačar’ın yeniden kazanması muhtemel; ancak en sert rekabeti kendi UAE Emirates-XRG takım otobüsünden gelebilir.
Isaac del Toro ve yeni dünya şampiyonu McNulty — adaylar arasında yalnızca Amerikalı — kısa listede ona katılıyor ve UAE’ye 10 kontenandan 3’ünü veriyor.
Pogačar’ın sezonunu nasıl ölçebiliriz? King Pog, 2026 sezonunu tamamen domine etti ve ona Paris-Roubaix’i kaybettirebilecek tek isim muhteşem bir performans sergileyen Wout van Aert olabilirdi. Düşme, muhteşem sezonunu küçültmüyor ancak bu ayrılık listedeki birçok kişi için kapıları açtı.
Oylamada ona kim üstün gelebilir?
Mas bir Vuelta şampiyonluğu getirirken, Seixas geçmiş on yılın en büyük isimlerinden bazılarıyla yan yana bir koltuk kazanıyor. Remco Evenepoel saat aleyhine durdurulamazdı, McNulty 1990’lardan beri Amerikanların kazandığı ilk dünya şampiyonluğunu elde etti ve Van Aert duygusal bir favori olabilir.
Erkekler adayları:
- Isaac del Toro
- Remco Evenepoel
- Felix Gall
- Enric Mas
- Brandon McNulty
- Tadej Pogačar
- Paul Seixas
- Wout van Aert
- Mathieu van der Poel
- Jonas Vingegaard
Bir büyük gün çok şey değiştirebilir
Wout van Aert, Paris-Roubaix 2026’da büyük bir zafer kazandı. (Fotoğraf: Gruber Images)
Klasik ödülleri, tek günlük yarışların uzmanlarına sahnedeki kendi anlarını sunuyor; ancak ana etkinlikle oldukça fazla örtüşme de var.
Bazen bu durum pürüzlüleşebiliyor. Günümüzün en iyi bisikletçileri bu kadar çok yönlü ki, Pogačar gibi bir bisikletçiyi tek bir kategoriye hapsetmek zor.
Birkaç yıl önce, Mathieu van der Poel’in en iyi klasik bisikletçisi seçilmesi ve Pogačar’ın genel klasmanı kazanması taraftarları öfkelmişti. Bu yıl bu tekrar yaşanabilir mi?
Erkeklerden beş finalist de genel kısa listeye girdi. Kadınlar tarafında ise Lotte Kopecky ve Puck Pieterse, tek bir öğleden teslim ettikleri performansla kazanmayı umuyorlar.
Kadınlar: Franziska Koch, Lotte Kopecky, Kasia Niewiadoma-Phinney, Puck Pieterse and Demi Vollering.
Erkekler: Remco Evenepoel, Tadej Pogačar, Paul Seixas, Wout van Aert ve Mathieu van der Poel.
Sonunda sprinterlar için bir şey
Lorena Wiebes, Tour de France Femmes’in 2. ayağını kazandı. (Fotoğraf: Gruber Images)
Hızlı bitirenler bu yıl kendi ödüllerini sonunda görüyor. Bazıları, “biraz geç de olsa” diyebilir.
Yeni ödüller, sprinte hakkını veriyor; özellikle son iki on yılda büyük tur yarışları giderek zorlaştıkça sprinterların parlayabileceği fırsatları giderek az görmesiyle (erkeklerde ise 2027 Tour de France türden bir canlanma görüyor).
Wiebes, hem kadınlar sprinti hem de genel kısa liste listesinde yer alan tek bisikletçi. Matthew Brennan burada iki fırsata sahip; hem sprint hem de yeni yetenek ödülü için aday gösterildi.
Kadınlar: Elisa Balsamo, Lara Gillespie, Charlotte Kool, Nienke Veenhoven ve Lorena Wiebes.
Erkekler: Matthew Brennan, Paul Magnier, Tim Merlier, Jonathan Milan ve Jasper Philipsen.
Fanlar yeni bisikletçi ödülüne oy verebilir
Blasi, La Vuelta Femenina’da büyük başarıya imza attı. (Fotoğraf: Szymon Gruchalski/Getty Images)
Gerçek bir oylama mı istiyorsunuz? Yeni yeni bisikletçi ödülleri, fanların söz sahibi olduğu alan.
Ve “yeni bisikletçi” ifadesinin yanına bazı ince ayrıntılar eşlik ediyor. Bisikletçiler, bir tur, tek günlük büyük yarış ya da dünya şampiyonasındaki ilk çıkışlarında gösterdikleri dikkat çeken performanslarla aday olabiliyor, bu yüzden mutlaka ilk yıl profesyonel olanlar olmak zorunda değil.
Paula Blasi ve Seixas, aynı zamanda ana ödüllere de aday.
Kadınlar: Paula Blasi, Célia Gery ve Isabella Holmgren.
Erkekler: Matthew Brennan, Jakob Omrzel ve Paul Seixas.
En iyi Fransız bisikletçi
Seixas, ilk tam WorldTour sezonunda Fleche Wallonne’u kazandı. (Fotoğraf: Gruber Images)
Fransız bisikletçi ödülleri, yerel yıldızların boş dönmemesini sağlıyor; Seixas akşamın dördüncü kısa listesinde karşımıza çıkıyor.
Kadınlar: Juliette Berthet, Marion Bunel, Pauline Ferrand-Prévot, Célia Gery ve Cédrine Kerbaol.
Erkekler: Dorian Godon, Romain Grégoire, Paul Magnier, Lenny Martinez ve Paul Seixas.
Ana Vélo d’Or ödülleri için her gazeteci, ilgili 10 kişilik listeden beş bisikletçi sıralıyor. İlk beş puan alıyor, ikinci dört puan alıyor ve beşinci için bir puana kadar devam ediyor.
Sanırsın basit; oylama kağıdına bakıp kimin listeden çıkarılacağını düşünmeye başladığın anda iş biraz karışıyor.
Tören, para-bisikletçi onurlandırmaları da dahil olmak üzere 12 ödül verecek ve Fransa’nın ücretsiz yayın yapan L’Équipe televizyon kanalından canlı olarak aktarılacak.
Bazı kararlar vermem gerekiyor. Sizin beşliğinizde kimler?
Keşfetmeye Devam Edin
Gravel bisiklet incelemeleriFTP’mi nasıl artırırım?En iyi şortlu taytlarVelo’yu Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
