Tour de France direktörü Christian Prudhomme, düzenleyicilerin 2027’de rotada son 15 yılın en büyük zamanla yarışma artışını yapma kararı almasının tam olarak nedenini açıklamak için yarışmanın kendi tarih kitaplarına derinlemesine göz attı.
Rota’nın Perşembe günü açıklanmasının ardından basınla konuşan Prudhomme, saat karşı yarışında kilometre sayısının birleşik toplamda 71 kilometreye çıkarılması fikrinin Tadej Pogačar’a karşı bir önlem olmadığını vurguladı.
Bunun yerine Prudhomme, 2012’de İngiltere’nin Tour de France’daki ilk zaferini kutlayan zamanla yarış yıldızı Bradley Wiggins ve 1959 şampiyonu, yarışın tarihte en iyi tırmanıcı olarak seçilen Federico Martín Bahamontes’i alarak TT artışını açıkladı.

Son Videolar
Cyclingnews
Prudhomme, Tadej Pogačar’ın son üç organizasyonda sarı formayı etkili biçimde tek başına bir gösteriye dönüştürdüğü noktaya bakmak yerine, zamanla yarış uzmanları ile tırmanıcılar arasındaki güç dengesindeki radikal değişim için – ki bu kesinlikle garanti değil – şansı sunan şeyi açıklamak çok daha büyük bir bağlam kullandı.
“Sebep basit, ancak her şeyi perspektife oturtmanın artık önemsenmediği bir dünyada olduğumuzu unutmamalıyız,” dedi Prudhomme, sunumda 7. aşamada 38 kilometrelik, 11. aşamada ise 33 kilometrelik bir zamanla yarış olacağı ortaya çıkarıldı.
“Zamanla yarıştan bu kadar çok yaşadığımızdan 15 yıl oldu, o Tour Bradley Wiggins’in kazandığı organizasyondu ve bu, tam da bu gözle yapılıyor.
“O günden beri zamanla yarışları kazananlar da dağlarda kazandı, bu yüzden aynı kişiler yine de kazandığı için TT mesafelerini uzatmanın bir anlamı yoktu.
“Şimdi saat karşılarında zaman kazanan Remco Evenepoel, bunu dağlarda kaybedebilir.”
“Bu, anti-Tadej Pogačar değil”
Bahamontes ve Anquetil dengesi hakkında Prudhomme’un açıklamaları, aynı zamanda 1959 Tour’u da Puy de Dôme’daki dağ zamanla yarışındaki yıkıcı üstünlüğü sayesinde kısmen kazanan Toledo Kartalı’nın kazandığı organizasyona da işaret etmiş olabilir; burada Anquetil gibi sporcular neredeyse dört dakika geride kalmıştı. Buna rağmen Anquetil, yarışın Dijon’a yapılan son zaman yarışında – 69 kilometrelik devasa bir mesafe – Bahamontes’in üzerinde beş dakikadan fazla geri dönüşü sağladı. Ancak belli bir denge vardı, Bahamontes o noktaya kadar Tour’u kazanmak için fazlasıyla yeterli işi yapmış olsa bile.
Analizimiz
Anti-Pogačar? Tam değil, ancak bu radikal Tour de France rotası ASO’nun dünyanın en iyi sporcusuyla yaşadığı sevgi-nefret ilişkisini öne çıkarıyor
Her iki durumda da Prudhomme, Evenepoel’in şu an için bir örnek olması, bunun tek başına belirli bir sporcu lehine tasarlandığı anlamına gelmiyordu. Aksine, 2027’de çok daha yüksek sayıda zamanla kilometresinin olması sorunu, öncelikle herhangi bir sporcunun başlarda çok fazla üstünlük kazanmasını engellemek ve heyecanın mümkün olduğunca uzun süre korunmasını sağlamak içindi.
“Söz konusu, düzenleyiciler için değil, sonuna kadar bir mücadele olmasını isteyen tüm taraftarlar için dengeyi yeniden kurmak,” dedi Prudhomme.
“Bu, anti-Tadej Pogačar değil; ona pavé ya da zamanla yarış ya da tırmanıcı önüne ne koyarsan koy, zaman kazanabilir ve inişlerde rakiplerinin üzerinde daha da fazla zaman kazanır,” dedi, geçen Temmuz’da 6. aşamada Tourmalet’in inişinde Pogačar’ın yaptığını, Vingegaard’ı tepeye yakın bir noktada geride bırakıp Tour’u neredeyse kazanırken üstünlüğünü ikiye katmasını hatırlatarak.
“Eğer o [Pogačar] daha güçlüyse, daha güçlüdür,” dedi Prudhomme. “Ancak dengeyi yeniden kurmak bir niyet var, belirli bir sporcu için değil; tıpkı birkaç yıl önce, muhteşem bir organizasyonun şansını artırmaya çalışarak rotaya daha patlayıcı bir kurs verme girişiminde bulunduğumuz gibi.
“Ancak her durumda,” dedi Prudhomme, eski bir atasözünde kelime oyunu yaparak, “düzenleyiciler önerir, sporcular kullanır. Bu her zaman doğrudur.”
“Bu Tour’da gerçekten zor, bilinmeyen ya da yarı bilinmeyen çok sayıda tırmanıcı var”
Yarış kilometrelerinin artması rotadaki büyük değişikliklerden biri olsa da, Prudhomme taraftarların 2027 yarışının dağlarının diğer yılların basit bir tekrarı olacağı varsayılmaması gerektiğini savundu.
“Umarım insanlar önce kağıt üzerinde şaşırır, sonra kağıt üzerinde şaşırıp sonra gerçeklikte şaşırır. Çünkü bu Tur’da gerçekten zor, bilinmeyen ya da yarı bilinmeyen çok sayıda tırmanış var ve çevrede olan ama hak ettikleri kadar ürkütücü bir üne sahip olmayanlar da var,” dedi muhabirlere.
Ayrıca bakınız
2027 Tour de France rotası – Aşamaya aşama tam rehber
“Doğru da bazı klasik tırmanışlarımız var, örneğin Tourmalet. Ama özellikle 19. aşamanın erken tırmanışı olan ve Fransız Bask Ülkesinin en zorlarından biri sayılan Col de Burdincurutcheta’nın dönüşünü düşünüyorum,” dedi 8,7 km uzunluğunda ve ortalama eğimi %9,3 olan bu erken tırmanış hakkında.
“Sonra gerçekten ürkütücü olan Col du Pré de var,” dedi 11. aşamada Saisies’in son tırmanışından önce gelen Alpin tırmanış hakkında, 12,6 km uzunluğunda %7,8 eğimle.
“Sonra güzel ama zor manzaralar içinde 3.800 metreden fazla dikey tırmanışla Massif Central üzerinden geçen bir aşama var.
Tour de France’ın dikkate değer özelliklerinden biri de 2027 UCI Bisiklet Dünya Şampiyonası için yapılan o küçük saygı duruşu; o kadar da ‘Süper Dünyalar’ olarak bilinen bu yarış, Ağustos sonu Kuzey Alplerde yolda ve Paris yakınlarındaki Saint-Quentin-en-Yvelines pist bisiklet pistinde düzenlenecek.
10. aşama Côte de Domancy döngüsünü içerecek ve 1980’de yol Dünya Şampiyonasının da düzenlendiği 2027’de tekrar düzenlenecek olan Sallanches’ta bitecek; 21. aşama ise Saint-Quentin-en-Yvelines’ta başlayacak ve Champs-Élysées’e giderken pist bisiklet pistinin önünden geçecek.
“Dünya Şampiyonasının gerçekten gerçekleşmesinden önce Dünya Şampiyonlarını asla yapmayacaktık, bu yüzden Domancy’i yalnızca iki kez tırmanacağız, 20 kez değil,” dedi Prudhomme, “ama Bernard Hinault, Tur’un bir efsanesi, orada 1980’de Dünyaları kazanmış, bu yüzden aynı zamanda ona da saygı duruşu.”
“Oradaki tırmanışlar çok yüksek değil ama eğimler gerçekten özel: kısa ama gerçekten, gerçekten zor. Bu yüzden o gün de izlenecek çok şey olacak.”
Ve belki de zaman yarışlarında da.
Yol sezonu sona ermiş olabilir ama Cyclingnews durmuyor. Kapsamlı haber kapsamımız, sektöre öncülük eden CN Labs testlerimiz, uzman köşebentlerimiz ve daha fazlasına sınırsız erişim için bugün abone olun! Aynı zamanda Cyclingnews uygulaması sayesinde nereye giderseniz gidin güncel kalmaya devam edeceksiniz! Bugün katılın.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
