İngilizce spor köşesi Snyder’s Soapbox, her hafta Major League Baseball (MLB) ile ilgili konulara değinen bir sütundur. Sütünde işin başlıca meselelerinden tutun, görünüşte önemsiz gelen konulara kadar geniş bir yelpaze yer alıyor; çoğu konu ise bu iki uç arasında bir yerde konumlanıyor. Yazarın kendine has üslubuyla kaleme aldığı yazıda, ‘gerçek’ beyzbol tanımlaması üzerine kimse tek başına hüküm veremeyeceği vurgulanıyor.
Köşenin girişinde yazar, okuyuculara bu sütunun ücretsiz olduğunu ve istedikleri zaman ayrılabilir olduklarını hatırlatıyor. Ancak metne sadık kalmayı seçenlerin ise daha bilgili hale geleceğini iddia ediyor; ‘Bu bir para iade garantisi’ diyerek mizahi bir üslup benimsiyor.
‘Gerçek beyzbol’ tartışmasının ardındaki nesil çatışması
Snyder, sıkça duyulan ‘bu gerçek beyzbol değil’ sözlерini hatırlatıyor ve bu ifadelerin genellikle kibirli bir tona eşlik ettiğini belirtiyor. Bu tür konuşmaların çoğunlukla geçmiş kuşakların bugünkü oyuncuları çok daha kötü olmakla şikayet eden yaşlı nesilden geldiğini aktarıyor.

Yazar, oyuncuların eskiden olduğundan çok daha iyi olduğunu vurgulayarak bu şikayetlerin ‘son derece yanlış’ olduğunu savunuyor. Kendisinin bile sevmediği şeyleri izlediklerini iddia ettikleri için insanların tuş olduğunu belirten Snyder, ‘İnsanların nefret ettiklerini söylediği şeyleri izlemelerini her zaman garip buluyorum ama bunu engelleyemiyorum; yine de inleyenlere karşı çıkabilirim’ diyor.
Küçük oyun mu, yoksa güç mü?
Snyder, ‘gerçek beyzbol’ tartışmasının bir diğer kaynağının da küçük oyunu (small ball) seven ve oyuncuların maksimum güce ulaşmaya çalıştığı ya da faul çizgisine doğru vurduğu gibi maksimalist yaklaşımlardan hoşlanmayanlardan geldiğini belirtiyor. Tek vuruşla tek sayı atmak yerine, tek hamleyle topu çite göndermenin daha onurlu olduğu iddiasına ‘saçmalık’ diyerek karşılık veriyor.
Multisayılı home run’ların getirdiği sayıları tercih ettiğini belirten yazar, adamların bunt yapmasını izlemek yerine çoklu sayı veren home run’lara olan sayıları tercih edeceğini ifade ediyor. Bunu bir tür geri dönüş olarak da değerlendiren Snyder, ‘Gerçek beyzbol’un tek sayı için oynamak yerine üç sayılı home run’lar atmak olduğunu söyleyebilirim; çünkü tüm beyzboldaki en sıkıcı hamle olan fedakarlık bunt’u ile tek sayı için oynamak.’
Bunt yapmak sadece sıkıcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda 27 değerli out’unuzdan birini rakip takıma veriyorsunuz. Neden out’ları verirsiniz? Şu lanet batıyı çevirin.
Snyder’s Soapbox
Bunların ‘gerçek beyzbol’ olduğunu belirten yazar, kendi görüşünü de ortaya koyuyor: Bunt’u reddettiğini ancak bazı istisnaları kabul edebileceini vurguluyor. Örneğin, iki oyuncunun birinci ve ikinci base’de olduğu, out’un olmadığı ve zayıf bir vuruşçunun kadroda bulunduğu yakın maçlarda bunt’u kabul edebileceğini belirtiyor.
Babe Ruth paradoksu
Snyder’ın dikkatini çeken ilginç bir durum var: Küçük oyunu seven ve güce dayalı vuruşun arttığını lament eden yaşlı taraftarların çoğu aynı zamanda Babe Ruth’a tapıyor. Babe’nin home run’ları yaygınlaştırdığı ve onları sporun en havalı hamlesi yaptığına dikkat çeken yazar, Ruth’un kariyerinde 714 home run attığını ancak sadece 114 fedakarlık bunt’u yaptığını hatırlatıyor.
Bu bağlamda Snyder, ‘Acaba gerçek beyzbol oynamadı mı?’ diye sorarak bu taraftarların tutarsızlığına işaret ediyor. Bu tartışmanın yalnızca beyzbola özgü olmadığını belirten yazar, futbol dünyasında da benzer konuşmalar olduğunu vurguluyor.
Sporun geri kalanından dersler
Snyder, Amerikan futbolunda da ‘gerçek futbolun kapalı salonlarda oynanmadığı’ ve soğuk hava ya da karın ‘futbol havası’ olduğu iddia edildiğini aktarıyor. Bir önceki Aralık ayında Browns-Bears maçına gittiğini belirten yazar, rüzgar ısısının -17 olduğu bu maçta beş katmanlı kıyafet giymek zorunda kaldığını ve bunun yerine bir kubbenin içinde olsaydı çok daha rahat olacağını söylüyor.
Basketbolda da eskiden ‘gerçek basketbol’ oynandığı iddia edildiğini, takımların üçlüklere bu kadar bağımlı olmadığı dönemlerden bahsedildiğine dikkat çeken Snyder, bu tür tartışmaları ‘sıkıcı’ olarak niteliyor.
Siz izlediğiniz sporu sevin ya da sevmeyin, bu sizin hakkınız. Ancak oyunu doğru oynama biçimini belirlemeye çalışmayın. Bunu karar verme yetkiniz yok.
Snyder’s Soapbox
Köşenin kapanışında Snyder, izlediğiniz sporu sevmeyi ya da sevmemi kendi özgür iradenize bıraktığını ancak oyunu nasıl oynayacağınızı belirlemeye çalışmamanız gerektiğini vurguluyor. ‘Bunu karar verme yetkiniz yok’ diyen yazar, ardından ‘Şimdi gerçek beyzbol izlemeye gidiyorum; tercihen bunt yapılmadan ve bir sürü bomba ile’erek metni tamamlıyor.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
