Samarkand’da düzenlenen Satranç Olimpiyatı’nın açık kategorisinde ikinci turun sonunda ilk 28 seed’in (sıra numarasının) tamamı maçlarını kazanırken, birkaç favori kritik derecede zorlanarak sıradaki turu atlattı. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Hollanda 2½-1½’lik skorlarla öne geçerken, El Salvador Küba’yı yenerek turnuvanın en büyük sürpriz takım sonucu üretildi. Hindistan’ın dünya şampiyonu Gukesh Dommaraju, Endonezyalı Satria Duta Cahaia ile berabere kalıp canlı sıralamada 2700 puanın altına geriledi. | Fotoğraf: Rafal Oleksiewicz / FIDE
Tüm üst sıralar kazandı, birkaç favori zorlandı
Samarkand’daki Satranç Olimpiyatı’nın ikinci turunda ilk 28 seed’in tamamı maç galibiyeti alırken, açılış turuna kıyasla birkaç favorenin oldukça daha fazla emek vermesi gerektiği görüldü. İlk 50 takım arasından iki takım berabere kalarak puan paylaşmak zorunda kaldı: 29. sırada bulunan Gürcistan, 79. sıradaki Kırgızistan ile; 42. sıradaki Finlandiya ise 92. sıradaki Lübnan ile maç puanlarını böldü. Maç sonuçları açısından en büyük sürpriz ise 94. sırada yer alan El Salvador’un 44. sırada bulunan Küba’yı yenmesinden geldi.
Türk 15 yaşındaki yıldız Yağız Kaan Erdoğmuş, takımını Bangladeş’e karşı 2½-1’lik galibiyete taşıyan tek zaferi kaydetti. | Fotoğraf: Rafal Oleksiewicz / FIDE

Kırmızı bayrak altında zorlanan favoriler
İlk on takım arasından üçü, alınabilecek en dar marjla kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Hollanda sırasıyla Mongolya, Endonezya ve Kuzey Makedonya karşısında 2½-1½’lik skorlarla öne geçti.
Amerika Birleşik Devletleri, dördüncü tahtada yaşanan bir mağlubiyetten sonra toparlanmak zorunda kaldı: Mongolyalı Khuyagtsogt Itgelt (2435), Awonder Liang’a (Amerika Birleşik Devletleri, 2693) kazandı. Fabiano Caruana ve Levon Aronian’ın taşlı galibiyetleri, Amerikalıların aleyhine dönen maçı 2½-1’lik skorla tamamlayıp onları öne taşıdı.
Hindistan’a Endonezya’nın baskısı daha da arttı. Savunan şampiyon takımın üç üyesi berabere kaldı; bunların arasında siyahlarla Satria Duta Cahaia’ya (Endonezya, 2412) berabere kalan güncel dünya şampiyonu Gukesh Dommaraju da (Hindistan, 2703) vardı.
Karar verici puan ikinci tahtada Nihal Sarin’den (Hindistan, 2718) geldi; ancak Endonezyalı Arif Abdul Hafiz’e (2428) karşı oynadığı maç hiç de kolay geçmedi. Nihal, karmaşık bir pozisyonda bir süre kötü konumdaydı, ardından Endonezyalı IM’ın yaptığı hata üzerine oyunu devralıp Hindistan’a 2½-1’lik zaferi getiren galibiyeti kazandı.
Karşılıklı zaman sıkıntısı içinde Hafiz (saatte 22 dakika kala) beyazın 22.Qg3?? hamlesiyle savrulmasının ardından siyahlarla net bir avantaja sahipti. Beyaz’ın 22.c3 oynaması gerekiyordu; bu, siyağın 22…Qxc2+ hamlesini engellerdi ve maçta da böyle oynandı.
Satranç analizi / ChessBase News
Ancak saatler tehlikeli derecede azalırken, Endonezyalı IM önce avantajını kaybetti, ardından 26…Kc7? hamlesiyle son hatayı işledi. Bu çift yönlü pozisyondaki dengeyi koruyan hamle 26…Kb8’di; metin hamlesinden (Hafiz’in kalan 9 dakikasının 7’sini kullandıktan sonra oynayan hamle) sonra beyaz, 27.Rgd1 Bc6 28.Rxc6! dizisiyle siyağın üzerine net avantaja geçti. Ardından gelen 28…Qxc6 29.Qxe4+ Kc7 30.Qxb4 Rc8 31.Qd6+ dizisinde beyaz atı alıp, savunmasız siyah şaha karşı güçlü bir girişim elde edecek.
Bu arada beyaz at ve fil, kralı b1’de mükemmel biçimde savundu. Hafiz altı hamle sonra oyunu teslim etti.
Sindarov’un yükselişi
Gukesh’in berabere kalması canlı sıralamada da yansıdı: 2700 puan sınırının altına geriledi. Hintli oyuncu, Kasım ayında Cenevre’de Özbekistanlı Javokhir Sindarov’a karşı Dünya Şampiyonluğu unvanını savunacak. Sindarov ise bu Olimpiyat’taki ilk görünümünü Perulu Diego Flores’a karşı çekici bir zaferle tamamladı ve şimdi canlı dünya sıralamasında dördüncü; Fabiano Caruana’dan neredeyse bir puan geriden, Gukesh’in ise yaklaşık 80 puan önünden yarışıyor.
Bu iki oyuncu arasındaki makas son iki yılda belirgin biçimde değişti. Sindarov Nisan ayında Adaylar Turnuvası’ını kazanmadan önce sadece üç puan Gukesh’in gerisindeydi; Hintli o dönemde resmi Mart 2026 listesinde dünya onbirincisi olarak 2748 puana sahipti. Sindarov, yalnızca Şubat 2025’te 2700 kulübüne geri döndü; bu sırada Gukesh Singapur’daki 2024 Dünya Şampiyonluğu maçını Ding Liren’e karşı kazanmasının ardından 2777 puana sahipti.
Dünya Şampiyonluğu iddialısı, bu yılın Olimpiyatındaki ilk maçında takımına kazandıran güzel bir kombinasyon kurdu. Saldırı altındaki vezirini f1’de tamamen görmezden gelen Sindarov, …Rf6-h6 mat tehdidiyle 29…Rf6! hamlesini oynadı. Ardından 30.Kh4 Rh6+ 31.Kg5 geldi; şimdi Özbek yıldızı pozisyondaki çok sayıda kazanan hamleden en güzeli olan 31…Kf7!’i seçti.
Satranç analizi / ChessBase News
Ardından gelen 32.Qxf1 Rh3 sonrasında …h7-h6# tehdidine karşı bir savunma yok. Üstelik!
Maç skorunun gerisinde kalan mücadeleler
Özbekistan nihayetinde Peru’yu 3½-½ yenmesine rağmen son skor, maçın seyriyle tam olarak örtüşmedi. Steven Rojas (Peru, 2387) üçüncü tahtada Shamsiddin Vokhidov’a (Özbekistan, 2654) bir aşamada yakın göründü; ancak daha düşük puanlı oyuncu avantajını hayata geçiremeyip sonunda kaybetti.
Hollanda da Kuzey Makedonya’ya karşı bir zorluk atlatıp kurtuldu. Nikola Nikolovski (Kuzey Makodonya, 2393) dördüncü tahtada Casper Schoppen’i (Hollanda, 2582) yenmişti; Schoppen açılış turunda çok daha düşük puanlı bir rakiple berabere kalmıştı. Yine de üst iki tahtada Anish Giri ve Jorden van Foreest’in kazandığı maçlar, Hollandalı takımın maçı 2½-1’lik skorla kazanmasını sağladı.
Macaristan da tek bir kararlı oyun sayesinde galibiyeti güvence altına aldı. Üç tahtada berabere kalırken, birinci turda sürpriz bir mağlubiyet yaşayan Benjamin Gledura (Hungary, 2620), ikiuncu tahtada Kolombiyalı Esteban Valderrama’ya (2390) kazanarak geri döndü.
Daha yüksek puanlı oyuncuların kaybettikleri
Takımları maç galibiyeti almasına rağmen birkaç daha yüksek puanlı oyuncu mağlup düştü. Khuyagtsogt Itgelt’in Awonder Liang’a kazandığı zaferin yanı sıra, Nikola Nikolovski (Kuzey Makedonya, 2393) Casper Schoppen’i (Hollanda, 2582) yenmişti. Bir diğer dikkate değer sonuç ise Estonya’nın Ukrayna ile oynadığı maçta yaşandı: Ilja Sirosh (Estonya, 2385), deneyimli büyük usta Vasyl Ivanchuk’u (Ukrayna, 2630) mağlup etti.
Savunan Vezir Hamlesi’nden doğan keskin bir çatışmada hem Ivanchuk hem de Sirosh erken hamle 20’de zaman sıkıntısına girdi. Ancak baskı altında savrulan Ukraynalı zekaydı; 21.Nf5?? hamlesini yaptı. Sirosh çürütmeyi buldu: 21…Nd4! ve beyaz vezir hem at hem de fil tarafından saldırı altındaydı. Taktikler Estonyalı oyuncunun yanında ilerledi.
Satranç analizi / ChessBase News
b2’deki geçici taş çok güçlüydü. Ivanchuk üç hamle sonra oyunu teslim etmek zorunda kaldı.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
