Sırp tenis efsanesi Novak Djokovic, Pekin’de düzenlenen 2026 Çin Açık’ın çeyrek finalinde Alman rakibi Alexander Zverev’i 4-6, 6-4, 6-4’lük setlerle yenerek turnuvanın yarı finaline yükseldi. Maç sonunda rakibini “şu an dünyanın en iyi oyuncusu” olarak değerlendiren 39 yaşındaki dünya birincisi, bu zaferle birlikte organizasyondaki galiriz sayısını 32’ye çıkardı.
ATP 500 kategorisinde düzenlenen turnuvada mücadele eden Djokovic, ilk oyunda üst üste iki çift hataya gidererek hemen break yedi ve zorlu bir başlangıç yaptı. Ancak Sırp oyuncu toparlanarak sezonun en iyi performanslarından birini sergiledi. Erken kayıp yaşandıktan sonra tekrar servis kullanamayan Zverev, kritik anlarda Djokovic’in 5-4 önde olduğu ikinci ve üçüncü setlerde break yaparak maçı geri getirmeyi başardı.
Kırılma Anları Ve Kararlılık
Djokovic, maçın kaderini belirleyen kritik noktalarda soğuk kanlılığını korudu. İkinci ve üçüncü setin her ikisinde de 5-4 önde bulunduğu anda Zverev’i breake giderek maçı kendi lehine çevirdi. Bu kritik break’lerden önce Zverev’in ikinci sette attığı 24 ilk servisten yalnızca birini isabetli kullanamaması, Alman oyuncunun da ne kadar zorlandığını gösteriyordu.
Dünya ikincisi Zverev, bu yıl Fransa Açık ve Amerika Açık şampiyonluklarını kazanmıştı. Çeyrek finaldeki yenilgiyle dünya birincisine olan farkı daha da azaltma şansını kaçırdı. Djokovic ise Çin’deki organizasyonun tarihine damga vuran isimlerden biri olarak, burada rekor altı şampiyonluğa sahip.
“Bu Anlar İçin Oynuyorum”
Maç sonunda Tennis TV’ye konuşan Djokovic, zorlu maçın detaylarını aktardı ve rakibine büyük övgüde bulundu:
“Berbat bir başlangıcım vardı, başta üst üste iki çift hata. Oldukça soğuktuydu… dürüst olmak gerekirse ısınmış hissetmedim (gülüyor), ama bu benim hatam, ona erken break verdim ve ilk sette geri gelmek zordu.”
Novak Djokovic
Dünya birincisi, ikinci sete 5-4’te servis kullanırken yakaladığı birkaç break topunu değerlendirememiş olduğunu da belirtti. Ancak maçın ortalarından itibaren ritmine oturduğunu ve özellikle servisinde iyi bir performans sergilediğini ifade etti.
“İlk artışıma agresif olmaya, ağa yaklaşmaya ve tempoyu değiştirmeye çalıştım, ona aynı deseni vermemeye. Şu an dünyanın en iyi oyuncusu, kesinlikle; büyük bir seride ve yüksek özgüven içinde. Yani akşam servis kullandığı gibi, hatta tüm yıl boyunca servisle oynadığında bu rakibi için sadece bir kabustan ibaret. Çok fazla fırsatın olmuyor ve fırsatlar geldiğinde onları değerlendiremezsen de bu çok sinir bozucu.”
Novak Djokovic
Djokovic, kritik anlarda sinirlerini kontrol ettiğini ve önemli noktalarda Zverev’in servisini okuduğunu vurguladı. Özellikle “servi artışı” olarak nitelendirdiği oyun stilinin o gün oldukça isbeli olduğunu kaydetti.
“Dürüst olmak gerekirse, hala bunlar için oynuyorum, rekabet ediyorum. Yani motivasyon açıkçası büyük, dünyanın en iyi oyuncularıyla yarışırken ve tabii ki 15.000 kişilik kalabalık önünde olduğunda. Bunlar, her tenisçinin hayallerini kurduğu anlar gibi. Yani dürüst olmak gerekirse bu yıl farklı sebeplerden dolayı zorlu bir dönem geçirdim ama hala buradayım, yine çalıyorum ve gençlerin parasını kazanmaları için onlara çalıştırıyorum (gülüyor). Sadece bunu başarıya ulaştırdığım için müteşekkirim.”
Novak Djokovic
Dünya birincisi, 2015’ten beri Çin’in başkentine gelemeyen Djokovic, yarı finalde Rus rakibi Daniil Medvedev ile karşılaşacak.