Lewis Hamilton, 2026 Formula 1 sezonu final sprintinin kaotik geçmesiyle tartışma yaratan Singapur Grand Prix’inde yarış kalitesini artırmak için pist değişikliklerinin gerekli olduğunu söyledi.
Formula 1 sezonunun Sprint Weekend’i Marina Bay Pisti’nde yaşandı. Finalde gerçekleştirilen sprint yarışında 22 aracın yalnızca 13’ü bitiş çizgisine ulaştı. George Russell’in kazası ve iki McLaren sürücüsü arasındaki Temas, paddock’ta konuşulan başlıca konular oldu.
Singapore GP‘nde düzenlenen ilk yarış beklenenin aksine sıkıcı geçmedi ancak sürücüler yine de sollamının imkansız olduğunu vurguladı. Kısmen ıslak bir piste yalnızca tek bir yarış hattı bulunduğu için arkadaki sürücüler için geçiş son derece zor oldu.

Sprinti ikinci tamamlayan Hamilton, Singapur’daki yarışın hem taraftarlar hem de sürücüler açısından daha cazip olması için pistte ek değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyor. Yıllar içinde Marina Bay Street Circuit’te birkaç düzenleme yapıldı: 2013’teki dar Sinek virajı olan Singapore Sling değiştirilirken, 2023’te inşaat çalışmaları nedeniyle orijinal 16-19 numaralı virajlar kaldırıldı.
Ferrari sürücüsü Hamilton’a göre ise daha fazlasının yapılması gerekiyor:
“Buradaki yarışı gerçekten seviyorum ama Max’e şunu söyledim; bence daha uzun bir düzlük oluşturarak pisti değiştirmeleri lazım, böylece [sollayabileceğiz] ve gerçekten harika bir yarış pisti olur. Tek lapada sürmesi harika bir pist ama sollamaya yakın olabileceğin tek bir yer bile yok,” dedi yedi kez dünya şampiyonu.
Hamilton, 16 numaralı virajdaki pürüzden de bahsetti:
“Diğer bazı yerlerde, örneğin 16 numaralı virajda, pistin ortasında bir tümül var. Pist özellikle düz olmadığı için oradan kıvılcımlar çıkıyor. Yağmur içindir ya da neyse, bence bu 100% harika bir pist olması için yapılabilecek bazı ayarlamalar var.”
Sürücü, 2026’daki eğlenceli sprint yarışının biraz yanıltıcı bir tablo çizdiğini ve temsilî örnek olarak görülmemesi gerektiğini ekledi:
“Eğlenceli olduğunu düşündüm ama kuru olsaydı, izlemeniz gereken en sıkıcı yarış muhtemelen o olurdu. Sancıyı heyecanlı yapan yağmardı. Yani her zaman yağmur yağdırabilseydiniz, her zaman harika bir sprint yarış olurdu,” dedi şakaya kaçırarak.
“Aksi halde muhtemelen sadece basit lastik yönetimi ve herkesin birbirinin ardında takılıp kalması olurdu.”
Pistlerde sprint düzenlenmemeli mi?
Hamilton pist düzenlemesine odaklanırken, Singapore GP – Saturday, in photos Verstappen ve Leclerc de sprint yarışları için mekan seçerken bu konunun hesaba katılması gerektiğini düşünüyor.
Singapur – gelecek yıl Monako gibi – öncelikle iki eleme seansının düzenlenmesi için seçildi ancak sürücülere göre yarışların kendisi büyük bir şey değil.
“Sollayamadığınız bir yerde sprint düzenlememeliyiz,” dedi Singapore GP – Saturday, in photos Verstappen. “Yarşıp sollayabileceğiniz pistler var ama bazı yerlerde geçiş yapamıyorsunuz ve gelecek yıl yine orada sprints düzenleyeceğiz,” diye ekledi Red Bull sürücüsü, 2027 için sprint alanı olarak Monako’ya işaret ederek.
Verstappen’e göre sollama fırsatlarının olmaması yalnızca piste bağlı değil; güncel yönetmelikler de yardımcı olmuyor:
“Pist harika ama şu an yaşadığımız sorunun bir diğer nedeni de Overtake Mode, burada neredeyse hiçbir şey yapmıyor. Düzlüklerde pek fazla kazanamıyorsunuz. Yani şu an tüm kurallar ve güzel bataryalarımızla birlikte pek işe yaramıyor. Hatta çok yakınlaşamıyor ya da büyük bir aşırı hızlanma yapamıyorsunuz.”
“Elbette uzundur bir düzlük veya daha uygun bir hairpin’e ihtiyacımız olduğunu tamamen kabul ediyorum ama bununla birlikte, düzlüklerde daha büyük bir delta da gerekiyor.”
Leclerc bir adım ileri giderek sprint yarışlarının hiçbir şekilde pist yolunda düzenlenmemesi gerektiğini düşünüyor:
“Genel olarak şehir pistlerinde sprint düzenlemenin mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Bu sprints’i muhtemelen sollamanın kolay olduğu, çok fazla yarış aksiyonu olabileceği ve son hafta sonuna gerçekten bir şey eklediği pistlerde yapmalıyız. Oysa burada ya da Monako’da son hafta sonuna hiçbir şey eklemedik.”
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
