Bir futbol kulübünün düzenlediği haftalık bilgi yarışmasında, bu hafta okuyucularından iki soruya cevap bekleniyor. İlk soruda Ademola Lookman, Alphonso Davies, Eusebio ve Sam Kerr’in, hiçbir Güney Amerikalı futbolcunun başaramadığı ortak başarı sorgulanırken; asıl soruda Erling Haaland, Zlatan Ibrahimovic, Diego Forlan, Romelu Lukaku, Neymar ve Wayne Rooney’nin neden belirli bir sırayla listelendiği merak ediliyor. Yarışma, katılımcılardan bu soruların cevabını bir sonraki hafta okuyacağı açıklamaya bırakıyor.
Kulübün sosyal medya hesabından paylaşılan yarışma, futbolseverlerin hafızalarını zorlayan, ancak konuya hakim olanların kolayca çözeceği düzeyde sorular içeriyor. Paylaşımlarda, izleyicilerin bu soruların cevabını bir sonraki sürümde öğrenecekleri ve o tarihe kadar merak içinde bekleyecekleri vurgulanıyor.
Altı futbolcu neden bu sırayla sıralanıyor?
Yarışmanın asıl sorusu, Erling Haaland, Zlatan Ibrahimovic, Diego Forlan, Romelu Lukaku, Neymar ve Wayne Rooney gibi isimlerin nasıl bir mantıkla sıralandığını ortaya koyuyor. Bu oyuncular, ülkelerinin milli takım gol rekorunu kırarken o rekorun ne kadar süre durduğu kriterine göre diziliyor. Yani liste, her futbolcunun kırdığı rekorun ne kadar “eski” olduğuna göre en eskiden en yeniye doğru sıralanıyor.

Erling Haaland’ın 2024’te Norveç için attığı 34. gol, 87 yıllık bir rekoru yıkmıştı. Norveç’in 1937’de Jorgen Juve tarafından kırılmayan rekoru, Haaland ile son buldu. İsveç’in rekorunu 1932’de Sven Rydell belirlemişti; bu rekor 82 yıl sonra, Zlatan Ibrahimovic’in 2014 Eylülünde attığı 50. golle geçildi.
Uruguay’nın 1920’lerde olimpiyat altın madalyaları ve 1930 Dünya Kupası’nın ilk organizasyonuyla zirveye ulaştığı altın çağda şekillenen rekor, Hector Scarone’in 31 golüydü. Bu rekor 81 yıl durduktan sonra Diego Forlan, 2011 Ekiminde onu geride bıraktı.
Oyuncular, ülkelerinin milli takım gol rekorunu kırarken o rekorun ne kadar süre durduğuna göre sıralanıyor. Haaland’ın 34. golü 87 yıllık bir rekoru; Ibrahimovic’in 50. golü 82 yıllık bir rekoru; Scarone’in 31 golü ise 81 yıllık bir rekoru sonlandırdı.
Yarışmanın açıklaması
Belçika’nın rekorunu 1940’ta Bernard Voorhoof koymuş, 1974’te Paul Van Himst tarafından eşitlenmişti. 30 gollük bu eşiğin 77 yıl durduktan sonra Romelu Lukaku, 2017 Kasımında yıktı. Brezilya’nın rekorunu ise 2023’te Neymar ele geçirdi; 52 yıl sonra Pelé’nin uzun süreli 77 golünü geçti. Wayne Rooney ise 2015’te Sir Bobby Charlton’un 45 yıl koruduğu 49 golük rekoru kırdı.
Yarışma ve kulübün içerik stratejisi
Kulüp, futbol meraklılarının bu tür bilgi yarışmalarını keyifle takip ettiğini vurgulayarak farklı konularda daha fazla soru sunduğunu belirtiyor. Premier League gibi uzmanlık alanları olan okuyucuların kolayca geçeceği bir yarışmanın yanı sıra, kulübün 66 yıllık tarihindeki önemli isimlerin sıralandığı bir soru da dikkatleri çekiyor.
Ayrıca futbolun unutulmaz isimlerinden çok daha fazlasını kapsayan, “futbolun unutmayacağı sokaklar” temalı sürpriz sorular da yarışma koleksiyonunda yer alıyor. Kulüp, derbiler, sahne sanatçıları ve Hollanda özelliği taşıyan konular gibi ipuçları içeren bir futbol bulmacasına da yer veriyor.
Kulüp, okuyucularını her gün özenle seçilen bilgi parçacıkları ve taktiksel analizlerle donatan günlük bültenine abone olmaya; ayrıca en zor yarışmalar için özel ipuçlarını açabileceği, küresel sıalamalarda yükselabileceği ve güncel konuları doğrudan yorum bölümünde tartışabileceği ücretsiz üyelik platformuna katılmaya davet ediyor.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
