Eski Tottenham Hotspur savunmacısı Ramon Vega, gelecek yıl düzenlenecek FIFA başkanlık seçiminde aday olacağını ve mevcut başkan Gianni Infantino’ya meydan okuyacağını açıkladı. 55 yaşındaki İsviçreli eski millî futbolcu, Dünya Kupası’nın özel yatırımcılara satılmasına yönelik planının ardından futbol camiasında büyük tepki çeken Infantino’yu görevden ayrılmaya çağıran seslere karşı direnmesini eleştirerek, “Küresel futbol ailesini bir araya getirmek” amacıyla yarışa katıldığını belirtti. Vega, FIFA’nın 211 üye federasyonundan en az beşinin desteğini alması gereken seçimde, başkan adayı olabilmek için ayrıca geçerli bir geçmiş kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Vega, İsviçre millî takımında 1993 ile 2001 yılları arasında 23 kez forma giymiştir. Merkez savunmacısı pozisyonunda oynayan futbolcu aynı zamanda Celtic ve Watford için de sahne almış, futboldan 2004’te emektikten sonra ise finans sektöründe çalışmıştır. Vega, Infantino’nun başarısız FFE (FIFA Forward Enterprise) planının ardından yaşanan krizde aday olduğunu açıklayan ilk isim oldu.
“Küresel futbol ailesini bir araya getirmek istiyorum”
Vega, adaylığını açıklayan yazıda FIFA’nın 21. yüzyıla uygun şekilde modernleştirilmesi, istikrar ve güvenilirliğin geri getirilmesi ve futbola acilen gereken güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel futbol ailesini bir araya getirmek, gerçek ve kalıcı reformlar sağlamak, FIFA’yı 21. yüzyıla uygun hale getirmek, istikrar ve güvenilirliği geri almak ve oyunumuzun acilen ihtiyaç duyduğu güveni yeniden inşa etmek için yarışa katılıyorum.
Ramon Vega
Futbol yönetimine dair görüşlerini de paylaşan eski savunmacı, futbolun hiçbir başkanın, konfederasyonun veya yönetim organının mülkü olmadığını vurguladı. Vega, “Futbol herhangi bir pozisyondan, bireyden veya kurumdan daha büyüktür. Futbol halkın oyunudur ve herkesinidir; oyuncular, antrenörler, hakemler, taraftarlar, gönüllüler, kulüpler, ligler, federasyonlar ve toplulukların futbolu yaşatan güçtür” dedi.
Infantino’nun konumu tartışılıyor
Aynı zamanda Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Sheikh Salman bin Ibrahim Al Khalifa, Infantino’ya bir mektup yazarak FIFA’nın yönetim sisteminin dışarıdan yapılacak bir değerlendirmesinden uzaklaştığını belirtti. BBC Sport’un görüntülediği mektupta Sheikh Salman, FIFA konseyinin olası reformları incelemek için bir çalışma grubu kurmasını ve bunun “dış bir tarafa outsource edilmesine” gidilmesini öneriyor.
Daha önce geçen ay Infantino, UEFA, CONCACAF ve AFC’nin kendisinden ayrılması çağrılarına rağmen FIFA başkanlığına “tamamen bağlı olduğunu” belirtmişti. Bu gelişmeler, iki ay öncesine kadar Infantino’ya yönelik sert tutumunu yumuşatıyor gibi görülen Sheikh Salman’ın tavrındaki değişimi de gündeme getiriyor.
Adaylık sürecinin kuralları
Vega’nın başkanlık yarışına katılması için belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Adayların bir üye federasyon tarafından önerilmesi, geçmiş beş yıl içinde en az iki yılında oyunda aktif rol oynaması ve bir değerlendirme komisyonu tarafından geçerlilik kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
Vega, bu seçimde ilk kez yarışmaya çalışmıyor. 2015’te eski başkan Sepp Blatter’ın askıya alınmasının ardından FIFA’nın en üst düzey görevi için aday olmayı gözden geçirdi. Dört yıl sonra Infantino’ya karşı yarışacağını açıklamış ancak o dönemde FIFA’nın 211 üye federasyonundan en az beşinin desteğini alamadığı için seçim listesine dahil edilememişti.
FIFA konseyi Zürich’te toplanacak
Küresel futbol yönetiminde yaşanan kriz, FIFA’nın Temmuz ayında ortaya çıkan FFE planının ardından ilk kez gelecek hafta Zürich’te toplanan konseyinin gündemini oluşturuyor. Bu arada, eski başkan yardımcısı Jorge Pinto’nun da Infantino’ya yönelik eleştirileri sürüyor. Pinto, “Infantino futbolun geleceğinde hiçbir role sahip olmamalı” şeklinde bir açıklama yaparak yönetim değişikliği çağrısında bulundu.
Sheikh Salman’ın son mektubunda FIFA’nın mevcut yönetim düzenlemelerinin güçlendirilebilir mi sorusunun yapıcı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulaması, konunun FIFA kurumları tarafından ele alınması yönündeki tutumunu yansıtıyor. Salman, “Bu mutlaka FIFA yönetim sisteminin baştan sona yeniden tasarlanmasını gerektiriyor anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
