futbol
© Getty ImagesCristiano Ronaldo, Portugal.
Cristiano Ronaldo, genç bir gençlik olarak Luis Figo‘un yerine bir dostluk maçında çıktığı ilk günden, Portugal‘ın tarihindeki en büyük isim olduğu noktaya kadar uzanan 23 yıllık uluslararası kariyerini kapattı. Perşembe günü açıklanan emekliliği, başarılar ve unutulmaz anlardan oluşan bir miras geride bıraktı; ancak aynı zamanda erkek futbolunda dünya çapında bir zamanlar hiç olmadığı kadar ulaşılamaz görünen iki rekoru da geride bıraktı. Şimdi soru şu: Kimse buna yakınlaşabilir mi?

İlk rekor, gol rekoru; bu alanda forvet, bir millî takımın tüm zamanların en golcü oyuncusu. Ronaldo, Portugal için, iki onyıldan fazla süren ve son Dünya Kupası’na kadar büyüttüğü bir toplamı geride bıraktı; burada son uluslararası golünü Hırvatistan’a karşı 32’li grupta penaltıdan attı. Rekor, İrlanda Cumhuriyeti‘ne karşı attığı iki golle 111’e ulaşmış ve Iran’ın Ali Daei‘yi 109 golle geride bırakarak eline geçeli bu yana sahip olduğu bir rekor.
Geride bıraktığı açık büyük. Listedeki en yakın oyuncu Lionel Messi, Arjantin kariyerini 126 golle noktaladı; Ronaldo’dan 20 az ve Ekim ayında Benin’e karşı veda maçının ardından emekli olduğundan bu toplam artık büyümeyecek. Daei uzun zamandır emekli, Hintistan’ın Sunil Chhetri‘si de öyle; listede dördüncü sırada ve golü var.
Bu da aktif oyuncular için tırmanılması gereken bir dağ bırakıyor. 33 yaşındaki Belçikalı Romelu Lukaku‘nun golü, 38 yaşındaki Polonyalı Robert Lewandowski‘nin de golü var; bu da ikisini de Ronaldo’dan 50’den fazla gol geride bırakıyor. Yaşlarını göz önüne aldığında, ikisinin de yakalaması zor; ve kaydedecek kimse yok.
Tweet yer tutucu
234 kez: daha da ulaşılması zor bir işaret
Görünme kaydı benzer bir hikaye anlatıyor. Ronaldo, Portugal için oynadığı maç sayısı ile erkekler uluslararası futbol tarihinin en çok forma giyen oyuncusu oldu. Önceki rekoru, Kuveyt’in Bader Al-Mutawa’sı tarafından sahip olunan rekoru 2023’te kırdı ve 200. maçına ulaşan ilk oyuncu oldu; bu kilometre taşı, Euro 2024 elemelerinde İzlanda’ya karşı ulaştığı bir dönüm noktasıydı.
Arasında, listede aktif oyuncular beklenenden daha az. Messi, Ronaldo’dan 26 az olmak üzere 208 formayla ikinci geldi, ancak zaten emekli. İlk beşte toplamını artırabilecek tek isim, Hırvatistan için forma giyen üçüncü Luka Modrić. Ancak 41 yaşında, Ronaldo’yu zorlamak için 30’dan fazla ek maça ihtiyacı olacak ve bu da oldukça düşük bir ihtimal görünüyor.
Sonuçta, her iki kayıt da aynı şeyi anlatıyor: en üst düzeyde dayanıklılık ve tutarlılık. Ronaldo’yu yakalamak için bir oyuncu, elit bir oranla gol atması ve ciddi sakatlıklar olmadan ya da form düşüşü olmadan iki on yıldan fazla millî takımında kalması gerekir.
Messi, Daei ve listenin gerisinde kalan diğer isimler zaten giderken ve aktif isimler geride kalırken, Ronaldo’nun geride bıraktığı sayılar, 146 gol ve 234 forma, nesiller boyu durabilir.
200+ Kanal & Yerel Spor
- Fiyat: $14.99/ay’dan başlayan planlar (Latino)
- Ligue 1, Copa Libertadores & Dünyalar Kupası Eleme Maçlarını İzleyin
Tüm MLS Maçları Tek Bir yerde
- Fiyat: $12.99/ay (Standart abonelikle dahil)
- Her MLS lig maçını, Playoffları & Leagues Cup’u İzleyin
Çoklu Spor & ESPN Orijinal Yapımları
- Fiyat: $11.99/ay (veya $29.99/ay için ESPN Unlimited)
- LaLiga, FA Cup & NWSL’i İçerir
Yılda 2.000+ Maç
- Fiyat: $8.99/ay’dan başlayan
- Şampiyonlar Ligi, Serie A & Europa League’i İçerir
Premier League’in Evi
- Fiyat: $10.99/ay’dan başlayan
- Sezon başına 175+ Özgün EPL maçı
- Cristiano Ronaldo
- Portugal
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
