Chicago Cubs, Perşembe günü Miami Marlins’a 2-1 kazanarak playoff yolculuğunun ardışık ikinci sezonunu tamamlayıp lig sıralamasında No. 4 sırasını pekiştirdi. Takım, bu sefer de geçen yıl yaptıkları gibi evinde üç maçı geçen Wild Card serisini kazanarak National League Division Series’e yükseldi; ancak orada No. 1 sıradaki ve ligin merkez lig şampiyonu Milwaukee Brewers’e beş maçı geçerek elendi. Bu, kulübün başkanlığındaki dört yıllık yeniden yapılanma sürecinin ardından ardışık ikinci kez wild card sırasıyla playoffa ulaşması anlamına geliyor.
Kulübün bu yükselişi, franchise tarihinin en parlak döneminin ardından geldi. Cubs, 2016’da Dünya Serisi’ni kazanarak 1908’den bu yana ilk şampiyonluğunu elde etti ve ardından ardışık üç kez National League Championship Series’e çıkma başarısı gösterdi. Şimdi ise bu takımın benzer biçimde daha derin bir yolculuğa çıkıp çıkamayacağı sorusu, taraftarları ve analistleri meşgul ediyor.
Dengeli ve Güçlü Hücum
Cubs, ligde attığı sayı ve slayt ortalaması (slugging) açısından birinci sırada yer alırken, on-base yüzdesi (OBP) liderliğinde üçlü bir yarışın tam ortasında. Evdeki sayı gücü kadar, uzun mesafe vuruşları da dikkat çekiyor; ligde ikinci sırada kullandıkları topu havaya kaldırma yeteneği, kritik anlarda fark yaratma potansiyelini gösteriyor. Pete Crow-Armstrong, 40 sayı ve 40 hırsızlık barajını aşan sezonuyla National League MVP ödülünü kazanma yolunda görünüyor, ancak hücumu yalnızca tek bir isim taşıyor değil.

Bu, dengeli bir hücumu tanımlayan bir tablo. Uzun mesafe vuruşlarına dayanmak zorunda olmadıkları kadar, gerektiğinde tek bir topa da güvenerek rakibi yenebiliyorlar.
Kulüp Analiz Ekibi
Alex Bregman, All-Star molasından bu yana ligde en iyi vuruşçu arasında yer alırken, Seiya Suzuki çok üretken ve sıralamanın alt sıralarında bile yer alan isimler, istediği gecelerde ciddi hasar verebilecek kapasitede. Takımın yedek kadrosu da ligde en güçlü kadrolardan biri olarak öne çıkıyor; Pedro Ramirez, Matt Shaw, Michael Conforto ve Tyrone Taylor, hepsi düzenli başlangıçlı oyuncular sayılmamakla birlikte, bu ekibe ait unutulmaz anları yaşattı. Karşılaşmada arkasında duran Carson Kelly ve Miguel Amaya ikilisi, bir araya gelince 3 WAR’ı aşan bir katkı sağladı. Hücumda üç güçlü hırsızlık tehdidi de bulunuyor.
Ligde En İyi Savunma
Eski usul savunma metriği olan topu yakalama yüzdesi (fielding percentage) artık yeterli değil; savunmada aralık (range) faktörünü de hesaba katmak gerekiyor. Örneğin geniş aralığa sahip bir savunmacı, daha fazla topa ulaşma şansı bulacağı için, topa ulaşamayan yavaş savunmacının hata sayısından fazlasını hata olarak kaydedebilir. Cubs burada hem aralık hem de az hata kombinasyonunu bir arada sunuyor.
Aralık açısından üstün olmanın yanı sıra çok az hata yaparak, savunma istatistiklerinde ligde en iyi performansı sergiliyorlar. Bazı metriklerde fark, rakiplerinden çok daha büyük.
Saha Analizcisi
Topu yakalama oranını aralık faktörü de içine alan Outs Above Average (OAA) ölçütü, Cubs’u ligde en iyi savunma ekibi olarak gösteriyor; bu konuda Diamondbacks ikinci sırada, 44 ile yer alırken Cubs 72 puanla birinci. Bu ölçüte göre yalnızca bir takım 30’un üzerinde, 14 takım ise negatif değerlerde. Cubs, bu konuda diğer takımları açık ara geride bırakıyor. Savunmada liderlik Pete Crow-Armstrong’a ait; OAA’da ligde en iyi savunmacı olarak öne çıkıyor. Birinci basamakta Michael Busch ilk beşte, ikinci basamakta Nico Hoerner ilk onda, Bregman üçüncü basamaklar arasında ikinci, Dansby Swanson kısa mesafe savunmasında dördüncü. Suzuki ve Ian Happ kaliteli köşe dış sahası oyuncularıyla, arkadan duran ikili de sahanın ortasında sağlam bir katkılar sunuyor.
Saha İçi Gücünde Potansiyel
Bu durumu şu biçimde değerlendirmek şaşırtıcı gelebilir, ancak Cubs ligde konum oyuncusu (position-player) WAR’ında birinci sırada yer alırken, aynı zamanda pitcher WAR’ında son sıradadır; evet, Rockies, Oakland A’s ve Nationals’ın bile gerisindedir. Bu durum, oyuncuların saha içi katkılarıyla savunma ve hücum gücü birleştiğinde, tek eksik parçanın sahaya çıkacak atıcılar olduğunu gösteriyor.
Eğer atıcılar seride birkaç maçta liderliği bozarlarsa, Cubs’un playoffdan erken elenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak atıcılar durumu idare edebilirlerse, bu takımın altı ile biten bir yılın şampiyonluğunu kazanma şansını da gözden geçirmek gerekir.
Kulüp Analizcisi
Atıcıların bu potansiyeli, muhtemel bir başlangıç kadrosundan görülebilir. Clay Holmes, transfer sonrasından bu yana büyük ölçüde başarılıydı; Ağustos ayında dört maçlık bir dönemde 0.36 ERA kaydetti. Eylül ayında üç maçta ise zorlanıp sert bir biçimde oynadı. Kevin Gausman, birinci sıradan atıcı gibi görünebilecek kapasitede. Matthew Boyd, son birkaç maçta son perdelerde çökmüş olsa da, son bir ay içinde ilk beş perdede gerçekten iyi performans gösteriyor. David Peterson, Pazar günüki mükemmel başlangıçtan sonra son 66 ipliğinde 2.86 ERA ile ligde No. 4 sırası için yeterli bir seviyede. Shota Imanaga ise kötü başlangıçlarla karışık çok iyi anlar gösteriyor ve son dört maçının her birinde başarılıydı.
Beş isimden dördü başlangıç kadrosuna alınabilir. Peki bullpen? Bazı dönemlerde başlangıçta yer alan ve artık (veya zaten) sahanın derinliklerinden çıkabilecek isimler arasında Colin Rea, Javier Assad ve Aaron Civale yer alıyor. Yukarıdaki beşliğin playoff başlangıç kadrosuna girmeyen herkes de işe yarar; özellikle Civale, birden fazla perdelik görevlerde mükemmel oynadı ve üst sıradaki atıcılara karşı baskıyı azaltmanın bir yolu burada. Justin Steele, Tommy John ameliyatından dönüş yolunda; son rehabilitasyon maçında iki perdede beş çıkarma ile baskın oynadı. Ryan Zeferjahn iyi malzemeye sahip ancak bunu kontrol etmesi gerekiyor. Daniel Palencia, geçmişte bir canavar oynadı ve son dönemde çok umut verici bir seride. Jacob Webb çöktü, ancak 24 ⅔ ip arasında 24 Haziran’dan 21 Ağustos’a kadar 0.00 ERA kaydetti; bunu geri getirebilir mi? Sol atıcı Ryan Rolison, bu sezon 3.02 ERA ve 1.1 WAR ile çok yönlü bir atıcı olarak büyük bir rol hak ediyor.
Bu liste, Caleb Thielbar’ı ve sakat olan Trent Thornton’u da saymadan 13 kişiyi içeriyor. MLB playoff takımları maksimum 13 atıcı ile sınırlı, dolayısıyla burada yer alan herkes kadroya giremez; ancak listede yer almayan birinin bile playoff kadrosuna girmesini beklemek şaşırtıcı olur. Bu grupta hem potansiyel hem de dalgalanma bulunuyor. Cubs, playoff için bir atıcı kadrosunun izini sürme yolunda bir şans buluyor. Bu gerçekleşirse, sözde gökyüzü de sınırdır.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
