İngiliz Kadın Premier Ligi’nde (WSL) sezonun ilk gününde bir takımın başa alabileceği on birde yerli oyuncu bulundurulamama durumu, ligde yabancı yıldızlara duyulan artan ilgiyi gündeme taşıdı. 2025-26 sezonunun açılış maçında Londra City Lionesses, Manchester United’u yenerek lig tarihinin ilk kez ilk gününde İngiliz oyuncusuz bir başa alma kadrosu sunan takım oldu; iki gün sonra Tottenham, West Ham karşısındaki galibiyetinde yalnızca İskoç forvet Kirsty Hanson’ı İngiliz oyuncu olarak başa aldı. Bu iki durum, WSL kulüplerinin dünyanın dört bir yanından üst düzey yetenekleri çekme kapasitesini gösterirken, aynı zamanda İngiltere millî takımı ve yerel futbol gelenekleri için endişe verici bir soru işaretini de beraberinde getirdi.
Yerli Oyuncu Oranında Düşüş
On yıl önce, şampiyon Manchester City ligi tüm İngiliz bir başa alma kadrosuyla kazanırken, bugüne gelinen süreçte pek çok şey değişti. WSL 2018’de tamamen profesyonelleşti ve Lionesses’in 2020’lerdeki başarısı oyunun izleyici kitlesini ve gelirlerini hızla büyüttü; buna paralel olarak transfer ücretleri de bu dönemin başından bu yana ciddi biçimde arttı. Kulüpler aramalarını genişletti ve daha geniş bir ulusal köken yelpazesinden oyuncular çekebildi. Son transfer pencerelerinde kulüpler özellikle Almanya ve İsveç’ten yoğun biçimde kadrolarını tamamlarken, iki kez Ballon d’Or kazanan Alexia Putellas bu yaz Barcelona’nın trofelerini büyük harcamalı Londra City’ye bıraktı. Japonya ve Avustralya kökenli oyuncuların artması da ligi üst düzeydeki oyuncular için cazip kılan bir ortamın işareti olarak görülmekte; en derin cüzdanlara sahip kulüpler kadrolarını dünyanın dört bir yanından oyuncularla dolduruyor.
“Ligimiz önemli ölçüde büyüdü ve dünyanın her yerinden dünya düzeyinde sporcuları çekti. Ne yazık ki bu, genç yeteneklerin gelişim yollarının bir kısmını kapatıyor. Ligimizde bu yeteneğe ihtiyacımız var çünkü ligimiz büyüyor; ancak aynı zamanda bu sorunu çözmeye çalışmalıyız.”
Birmingham City teknik direktörü Amy Merricks
Sezonun yarısını, yani en az on bir maçı başa alan yerli oyuncuların (İngiliz, İskoç, Galler ve Kuzey İrlandalı) oranına bakıldığında, veri son üç sezonda istikrarlı bir düşüş gösteriyor ve bu oran üçte birin altına indi. 2026-27 sezonunun ilk üç haftasında geçen sezona göre bir artış görüldü; ancak bu artışın bir kısmı ligde 12’den 14’e takım sayısının artırılması ve Birmingham City, Crystal Palace ve Charlton Athletic gibi yükseltilen üç takımdaki daha yüksek yerli yetenek oranıyla açıklanabilir. WSL yöneticileri yerli yeteneği yetiştirmenin önemine dikkat ettiklerini kabul etse de, görevin gerçekliği bunu ilk öncelik haline getirmiyor.


“Kulübün genç oyuncular yetiştirmekten ve kendi yeteneklerinin kadroya girmesiyle her hafta rekabet etme imkânı bulmasından sorumluluğu vardır. Ancak takım seçimi söz konusu olduğunda, her zaman oyunu kazanma şansını en yüksek olanı seçmem gerekir. Bu sekiz genç ve umut verici İngiliz oyuncu içeriyorsa ya da hiç değilse, benim umurumda değildir. Sadece oyunu kazanmak istiyorum.”
Manchester City başkanı Andree Jeglertz
Millî Takıma Yansıması
Kulüplerin rekabetçi olmaya çalışması, ligin büyümesi ve İngiltere kadrosunun son üç büyük turnuvada pek değişmeden yeniden canlandırılması arasında bir kavşak noktasına ulaşıldığı hissediliyor. İngiltere iki kez Avrupa şampiyonu olsa da, Haziran’da İspanya’ya karşı başa alınan takımın yedi oyuncusu aynı zamanda dört yıl önce Almanya’ya karşı oynanan Euro 2022 finalinde yer aldı. Sarina Wiegman’ın kadrosu Majorca’da İspanya’ya 4-0 yenilerek Brezilya’da oynanacak 2027 Kadınlar Dünya Kupası’ndaki otomatik kotasını kaçırdı; artık Brezilya’daki turnuvaya ulaşmak için bir sonraki ay Yunanistan’a karşı başlayan iki tur play-off maçı üzerinden geçmek zorunda. İngiltere’nin geleceği üzerine konuşmalar, Polonya’da devam eden biyenişli Kadınlar 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nın da dikkate alınması gereken bir bağlamda yer alıyor.
Geçen hafta Lydia Bedford’un genç kadrosu, bazı oyuncuların —ABD tabanlı Erica Meg Parkinson ve Laila Harbert gibi— kulüplerince oynamaları için serbest bırakılmadığı notuyla Nijerya’ya 3-0 yenilerek yarı finalden elendi. Buna rağmen 2022 ve 2024’te diğer yerel takımlar gibi hatta hiç kupa finaline bile çıkamadılar. Bu durum, 2018’deki sınıfın çok gerisinde; o dönemde Alessia Russo, Lauren Hemp ve Georgia Stanway gibi isimler Lionesses’i Kadınlar 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda üçüncü yapıp ardından gelen muazzam başarıyı müjdelemişti. Wiegman Eylül 2021’de gelirken 21 oyuncuya ilk kez sahaya çıkma fırsatı verdi; ancak yalnızca Lauren James, Hannah Hampton ve Lucia Kendall sabit başa alma oyuncularına dönüştü. İngiltere Cuma günü Kreta’da 5 Ekim’de (20:00 BST) saahaya çıkarken, muhtemelen yine aynı yüzlerin sahne alması bekleniyor.

Yerli Yeteneği Koruma Çabaları
Genç akademi oyuncularının üst düzey futbol yolunu kolaylaştırmaya çalışmak amacıyla Futbol Federasyonu kuralları, WSL takımlarının kadro listelerine sekiz yerli oyuncu dahil etmesini zorunlu kılıyor. WSL 2 takımlarının kotası daha yüksektir ve takım büyüklüğüne göre kayan bir ölçek üzerinde çalışır. Eski İngiltere forveti Ellen White bu kotaların yetersiz olduğunu söyleyerek, “Bu kotaları uluslararası yapıyı ve yerli yeteneğimizi en iyi şekilde destekleyecek biçimde güncellemeliyiz” dedi. Guardian’ın Tom Garry ise bu konuyu BBC Women’s Football Weekly programında ele alırken, “Londra City’nin kadrosu endişe vericiydi. Buradaki ürün için harika, ancak 15 yıl sonra İngiltere’nin büyük turnuvalarda derinliğe ulaşmakta zorlanması durumunda oyuncular yetiştirmediğimiz için acı görür müyiz?” diye soruyordu.
Geçen ay Federasyon, 2027-28 sezonundan itibaren bazı WSL akademi takımlarının National League’de oynayabilmesini içeren tartışmalı bir planı onayladı; bu reformun “kadın futbol piramidini güçlendireceğini, ligdeki standartları artıracağını ve genç oyuncuların gelişim yolunu iyileştireceğini” söyledi. Federasyon bu reformun genç İngiliz oyuncuların rekabetçi dakikadaki göreceli eksikliğini gidereceğine inanıyor. Chelsea’nin zaten üçüncü seviyede bir akademi takımına girmeyi planladığını onaylarken, Manchester City kadın takımının yönetici direktörü Charlotte O’Neill de benzer bir girişimde bulunmak istediğini daha önce açıklamıştı.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
