İngiltere’nin son on yıl içindeki beyaz toplu kriketindeki yükseliş ve düşüşlere rağmen sabit kalan isimlerden biri Adil Rashid oldu.
2015 Dünya Şampiyonası’ndaki kötü gidişatın ardından, takımın ilk turda elemelerle veda ettiği bu turnuvanın ardından kadroya çağılan Rashid, Lord’s’ta 2019 finalinde Yeni Zelanda’ya karşı unutulmaz zaferle sonuçlanan toparlanmada önemli rol oynadı.
Rashid, aynı zamanda 2022 T20 Dünya Şampiyonası’nın Avustralya’daki şampiyonluğunun sevincinde, Hindistan’daki 2023 ODI Dünya Şampiyolası’nın ve Pakistan’daki 2025 Şampiyonlar Kupası’nın ise en düşük noktalarında yanındaydı; bu organizasyonlarda İngiltere, içinden çıkılamayacak kadar zayıf performansların ardından gruplarından çıkamadı.

- Brendon McCullum, Harry Brook’un taktik kaptanlığını överek takdir etti
- Sky Sports Kriket Podcast’in en son bölümünü dinleyin
- En son Sky Sports fırsatlarını alın veya sözleşmesiz yayınlayın
Sadece James Anderson (269), Rashid’in (244) önünde İngiltere için daha fazla günlük uluslararası wicket almıştır ve birçok kez kampın içinden ve dışından Yorkshirelı oyuncunun takımın en önemli oyuncusu olduğu dile getirilmiştir. Ancak durum hâlâ böyle mi?
Anderson’ın geleceği, Lancashire’dan sürpriz bir şekilde ayrılmasının ardından sıcak konular arasında yer aldı ve Rashid’in de aynı şekilde İngiltere’deki geleceği, son ayda alt kıtada Pakistan ve Sri Lanka’ya karşı düzenlenen ODI üçlü serisinin son üç maçına alınmasının ardından gündemde.
38 yaşındaki oyuncunun kadrodan çıkarılmasının baş antrenör Brendon McCullum tarafından kamuoyuna açıklanan nedeni taktikti; Yeni Zelandalı hoca, Pakistan koşullarında Liam Dawson’un sol el kullanan top atışlarının Rashid’in leg-break’lerinden daha faydalı olduğunu belirtti.
Rakamlar bunu doğruluyor; üçlü seride en verimli spin atıcıları olan Pakistan’dan Arafat Minhas (23.22 ortalama ile dokuz wicket), Dawson (21.42 ortalama ile yedi wicket) ve Sri Lanka’dan Dunith Wellalage (48.25 ortalama ile dört wicket) — hepsi sol el kullanan atıcılar.
Rashid kriket eksikliğinden mi muzdarip?
Yine de, birkaç yıl önce ya da birkaç ay önce İngiltere’nin Rashid’i kadrodan çıkarması, koşullar ne olursa olsun, bir türlü kabul edilemez sayılırdı. Bu kararla, 2027 sonbaharında düzenlenecek bir sonraki 50’lik Dünya Şampiyonası’ndan önce merkezi sözleşmesinin bitmesi bir araya geldiğinde, sorular ve kaş kaldırmaları doğurdu.
Belki de beyaz toplu formatta 11 yıl önceki geri dönüşünden bu yana ilk kez, Rashid’in yeri artık garantili değil. İngiltere için büyük katkı sağladı ancak son dönemdeki 50’lik uluslararası maçlarında beklediği kadar etkili değil.
2026’da bu formatta oynadığı 7 maçta 9 wicket alırken 36.22 ortalama ve 37.50 vuruş hızına ulaştı; bunun ardından 2025’te maç başına iki wicket alarak (15 maçta 30 wicket, 23.63 ortalama ve 24.10 vuruş hızı) çok daha iyi bir performans sergildi.
Son günlerde düzenlenen ODI üçlü turnuvasındaki tek maçında, Rawalpindi’de Pakistan’a karşı, 8 overde 1-55 verip 6.87 ekonomik oranıyla oynadı.
Sky Sports’tan Michael Atherton, Rashid için şunları söyledi ve üç maçlı ODI serisinde Avustralya’ya dönüş umudu taşıyor: bir sonraki Cuma günü Perth’te başlayacak bu seri için XI’e dönmeyi umuyor. “Uluslararası kriket dışında çok az oynuyor, bu yüzden oyununun o maçların dışında nerede olduğunu, yani bir düşüş olup olmadığını görmek mümkün değil.
“Avustralya’da bunun kesinlikle büyüleyici olacağını düşünüyorum. Bir bilek tenisçisinin (wrist spinner) kendi oyununu sergilediği yer burası, bu yüzden oynayacağını varsayıyorsunuz. Onlar onun için önemli ODIs olacak.”
Rashid’in az oynaması ve muhtemelen İngiliz yazının sonunda aldığı el sakatlığının, alt kıta’daki performansını olumsuz etkileyip etkilemediği belli değil; ancak Dawson ne kadar iyi toplarsa tsarsın, Harry Brook’un ekibinin üçlü turnuvasında onu eksik ettiğini hissetmemek imkansızdı.
Rashid’in en iyi döneminde sergilediği orta over sihrinin eksikliği, Sri Lanka’nın Rawalpindi’de can alıcı 430’luk bir hedefi yakalamasının ve üç gün sonra Lahore’da Pakistan’ın 154-9’dan 242’lik hedefe başarıyla ulaşmasının ardından acı bir şekilde hissedildi.
- Altyaza ayarları, altyaz ayarları penceresini açar
- Altyaz kapalı, seçili
Pencerinin başlangıcı. Escape tuşu pencereyi iptal edip kapatır.
Metin
Renk
Şeffaflık
Arka plan
Renk
Şeffaflık
Pencere
Renk
Şeffaflık
Yazı Tipi Boyutu
Metin Kenar Stili
Yazı Tipi Ailesi
Pencerinin sonu.
Rawalpindi’den öne çıkanlar: Sri Lanka, 430’a ulaşarak ve tüm zamanların ikinci en yüksek ODI koşu takibini tamamlayarak İngiltere’yi şaşırttı
Dawson ve Rashid aynı XI’e sınabilir mi?
Bu arada İngiltere için şimdi büyük soru, Dawson’u, Rashid’i yoksa ikisini birden seçip seçmeyecekleri. Spinler aynı XI içindeyse, başka yerlerde de yansıma etkileri olacak. Zorlu bir denge kurma işi bu.
Rashid, dikiş topu yapan her şeyi yapan Sam Curran’ın yerine girseydi, Dawson muhtemelen 7 numaralı sıraya yükselmek zorunda kalırdı. Dawson iyi bir vuruşcu ama bu yüksek bir konum gibi görünüyor. Jamie Overton 7 numaralı sırayda, Dawson’un üzerinde vuruş yapsaydı da aynı şey söylenebilirdi.
Rashid, ana hızlı topcu’lardan birinin yerine girseydi, Curran üçüncü dikiş topu yapan olarak görev almak zorunda kalırdı ve üçlü serinin kanıtlarına göre – 54.75 ortalamayla dört wicket, 7.50 ekonomi ve oldukça etkisiz göründüğü anlar – bu bir risk olurdu.
Ben Stokes’un her şeyi yapabilme yeteneğine sahip değilseniz bir takımı dengelemenin kolay bir yolu yok; İngiltere’nin Test takımı bunu şimdi fark ediyor.
Will Jacks, Joe Root ve potansiyel olarak geri dönen Jacob Bethell’in yavaş top yapan seçenekler sunmasıyla, nihayetinde Dawson ve Rashid’den yalnızca birinin oynayabileceği ortaya çıkabilir.
Bu tek kişinin kim olduğu, bir zamanlar olduğu kadar net değil.
İngiltere’nin Avustralya turu programı
ODI’lar İngiltere saatiyle 3.30, T20’ler İngiltere saatiyle 8.15
- İlk ODI: Cumartesi, 13 Kasım (Perth)
- İkinci ODI:Pazar, 15 Kasım (Adelaide)
- Üçüncü ODI:Çarşamba, 18 Kasım (Hobart)
- İlk T20I: Cumartesi, 21 Kasım (Melbourne)
- İkinci T20I:Salı, 24 Kasım (Carrara)
- Üçüncü T20I:Cumartesi, 27 Kasım (Brisbane)
- Dördüncü T20I:Pazar, 29 Kasım (Sydney)
- Beşinci T20I:Çarşamba, 2 Aralık (Canberra)
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
