Bu, Bournemouth’un tarihinde dönüm noktası bir geceydi; oysa gerçekte aynı gece onlara Coventry veya Hull çok daha sert bir muamele uygulardı. Bu çürük Milan takımı taklidinin ne olduğu belli değil, ancak o kadar da ünlü bir tarihe yön veren Milan’la hiçbir ilgisi yoktu. Ziyaretçi ekip, olağanüstü bir öfke patlaması sonucu penaltı ve kırmızı kart görerek işlerini imkânsız hale getiren kaleci Mike Maignan’dan önce bile hologramlara benziyordu. Karşı koymaya yönelik en ufak bir çaba bile göstermediler.
Bournemouth, yedi kez Avrupa şampiyonu Milan’ı tamamen boğdu ve nadiren dinen güney kıyı fırtınası altında yağmur altında şarkı söyleyerek ayrılabilirlerdi. Amine Adli’nin görkemli golünden sonra, 22 metreden sol ayağıyla bükerek attığı serbest vuruş, akşamı hak ettikleri bir zaferle tamamlayabilmelerini sağladı. Sevinçleri maçın sonunda açıktı ve Milan’ın bazı teknik ekibinin itirazıyla karşılaştı; bunlar tünel yakınında kısa süren bir kavgaya dönüştü.
Bu, Ruben Amorim için kesinlikle İngiliz topraklarında bir çöküştü; bu özel haftayı bir şey ispatlama fırsatı olarak değerlendirmesi gerekebilirdi. Amorim, Bournemouth’u Ekim 2024’te Old Trafford’da Manchester United takımını aynı skorla yenmeleri nedeniyle kryptonite olarak görebilir. Oysa mesele şu ki, Cherries pazar günü işte oraya gidiyor. Bu kesin kanıtlara göre modern Milan, eski işverenleriyle birkaç benzerliği paylaşıyor.

“Her açıdan zor bir gece,” dedi Amorim. Ağır yağmur ve Bournemouth’un baskısıyla başladı; keskin bir atak Justin Kluivert’in penaltıyı kaçırması ve Ben Gannon-Doak’ın şutunun auta gitmesiyle sonuçlandı. Milan, ortaya çıkan kornerden hatlarını temizleyemedi ve VAR’ın Koni De Winter’ın Evanilson’un kafa vuruşunu koluyla auta yönlendirdiğini görmesiyle cezalandırıldı. Kluivert penaltıyı soğuk kanlıya çevirdi ve oyun kesin olarak kararlaştı.
Amorim’in maçı Maignan’ın 27. dakikadaki kovulmasından önce ve sonra olarak ikiye bölme çabası işe yaramadı. Bournemouth’un tempo’su, Maignan’ın Yunus Musah’ın ortasında Ryan Christie’den dağınık bir kurtarış yapmadan önce Milan için çok fazla olmuştu. “Onları tamamen boğduk, onlara hiçbir şey vermedik,” diyen memnun Marco Rose. “Bugün yaptıkları ilk dakikadan son dakikaya kadar harikaydı.”

Tyler Adams, bir kornerde Mike Maignan’ın yüzüne itmesi sonucu kırmızı kart görürken yere düşer. Fotoğraf: Alex Pantling/Uefa/Getty Images
Maignan, James Hill’in yönlendirilen şutunu auta yönlendirirken, görüntüdeki herkes sol taraflı bir korner için yerini aldı. Hiç kimse, belki de daha uzun bir rakibini zorlayacağını düşünen Maignan’ın, top ortalandığında Tyler Adams’ı yüzüne itmesine hazır değildi. Bu, takım kaptanından üstün bir ahmaklıkti; penaltı ödemesi kaçınılmazdı ve dolayısıyla VAR onayından önce bile kovulması. Bu kez onuru Marcus Tavernier yaptı, yedek kaleci Lorenzo Torriani’yi geçti.
Yarım saatten az bir süre içinde sonuç belirlenmişti. Bournemouth, 2009’da dördüncü seviyedeki tuzaktan “büyük kaçış”larını yaparken, İtalyan soylularına karşı böyle bir pozisyonda olabileceklerini hayal edemezdi. Geçmişin parlayan isimleri tribünlerden izliyordu; Harry Redknapp da aradaydı, oysa cilalı halefleri aşağıda sıkıştırma uyguluyordu.

Sürekli baskı yapan Gannon-Doak, sonrasında Rose tarafından “özel bir oyuncu” olarak nitelendirildi; eşit ölçüde heyecanlandı ve hayal kırıklığına uğradı; yedek Rayan, Christie için muhteşem bir beceriyle gol hazırlayabilirdi. Bu, başka bir yedek olan Adli’nin, hassas bir süsleme uygulamasıyla oldu.
Konferans Ligi: Salah, Hearts’ı yıkar ve Brighton Jablonec’e yenilir
Sakatlıklarla uğraşan Hearts, Türkiye’de coşkulu bir performans sergiledi ancak sonunda Mohamed Salah’ın ilham verdiği Trabzonspor‘a 2-0 Konferans Ligi mağlubiyetiyle sonuçlandı.
İskoç ekip, düşmanca bir atmosfer içinde iyi bir performans sergiledi, ancak Salah’ın ilk yarıdaki penaltısı ve ikinci yarıda eski Liverpool yıldızı (resimde) hazırlayan Franculino’nun şutuyla mağlup etti.
Yaşadığı yenilgiyle Wouter Vrancken önderliğindeki ekip, iki haftalık aradan sonra İsviçre şampiyonu Thun’a deplasmana gidenek iki maçtan bir puan topladı. Sol bek Harry Milne’nin antrenmanda öngörülen çapraz bağ yaralanması şüphesiyle takımı terk etmesinin ardından bu yolculuk acılı bir başlangıç yaptı.
Brighton, Çek minör takımı Jablonec karşısında tarihte bir kez bile gol atamadan 0-0’lık berabereyle yetindi. İlk yedi maçında 23 gole imza atan Premier League’in en golcü takımı, Çekya’nın kuzeyindeki Jizera Dağları eteklerinde beklenmedik biçimde verimsiz kaldı.
100. maçına çıkan Brighton teknik direktörü Fabian Hürzeler, unutulmaz galibiyetteki kadroya sekiz değişiklikle gitti; yalnızca Bart Verbruggen, Olivier Boscagli ve Pascal Gross ilk onbirdeki yerlerini korudu. Deplasman takımı çok sayıda fırsatı değerlendiremeden kaybetti; en tehlikeli ataklar Jack Hinshelwood, Georginio Rutter ve Ibrahim Osman üzerinden geldi ve Jablonec maçın sonunda golü bulmaya daha yakın görünüyordu.
Antonín Rusek, Joao Costinha’nın hatasına kadar avantajı değerlendirebilirken, Verbruggen Jiri Slama’nın şutunun çapraza gitmesini önlemek için muhteşem bir parmak ucu müdahalesi yaptı. Press Association
Fotoğraf: Hasan Tascan/Anadolu
Neyse ki, uçuruma bakanın ne demek olduğunu bilen bir kulüp için bu gerçekten unutulmaz bir geceydi. “Nasıl buraya geldik?” diye soruyordu maç öncesi stadyum anonsörü; aynı soru, Steve Fletcher Tribünü tarafından havaya kaldırılan bir afişte de yankılandı, ancak farklı bir anlamda da sorulmaya değerdi. Odaydaki fil kadar bariz konu, Premier League’in 15. sıradaki takımının, bu sezon iç sahada yenilgisiz olan Serie A’nın en başarılı kurumlarından biriyle nasıl karşılaşıp onu sahadan süpürebileceğiydi.
Aslında kimse fazla şaşırabilir gibi yapamazdı; özellikle de bahisçiler. Bournemouth’u maç öncesinde favori gösterdiler. Milan’ın zayıflığını alaya almak, belli bir noktaya kadar sadece aşağıda meyve toplamak kadar kolaydı. Futbol ekosistemi, böyle dışarıdan masalsı fırsatların uyarılarla paketlendiği hüzünlü bir döneme girdi; İngiliz üst liginin bile nispeten minör takımları, finansal ve fiziksel gücüyle bir zamanlar kendi liglerinin eşiti sayılan liglerin temsilcileriyle farklı bir sahada oynuyor.
Kendilerini anlaşılır biçimde şimdiye ve oraya damlayanlar için Rayan dördüncü gol için çok yaklaştı. “Özellikle taraftarlarımız için mutluyum,” dedi Rose. Bu, Bournemouth’un Avrupa’daki son büyük gecesi olmayacak.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
