9 Ekim 2026 – Britanya’nın Dimitri Coutya, Cardiff 2026 Avrupa Para Eskrim Şampiyonası’nın dördüncü gününde erkekler sabre B kategorisinde altın madalya kazanarak kariyerinin ilk Avrupa şampiyonluğuna imza attı.
Bir spor tarafından aktarılan bilgilere göre, Coutya bu başarıyla birlikte organizasyondaki ikinci altın madalyasına ulaştı. Önceden erkekler epee B kategorisinde kazandığı altının ardından şimdi de sabrede zirveye çıktı.
Dört poule maçından beşinden dördünü kazanan Coutya, doğrudan eleme turuna onuncu sıradan girdi. İlk elemesinde Polonya’dan Adam Jablonski ile eşleşen sporcu, maçı 15-10 kazanarak çeyrek finale yükseldi.

Efendide İtalya’dan Amelio Castro’yla karşılaştı; Coutya bu rakibiyle bir önceki gün epee finalinde Avrupa şampiyonluğu için mücadele etmişti. 15-8’lik kesin galibiyetle yarı finale adlandı.
Sonraki rakibi diskalifiye edilirken önine çıkan Coutya, finali için Avrupa’nın mevcut şampiyonu Polonya’dan Adrian Castro ile karşılaştı. Maçın başında 8-2’lik güçlü bir avantaja ulaşan Coutya, Castro’nun maça dönme girişimlerine rağmen skoru 14-11’e getirdi ve son mücadeleyi 15-11 tamamlayarak altını güvence altına aldı.
Müsabaka sonrası konuşan Dimitri Coutya:
“Gerçekten mutluyum. Son birkaç yılda üzerine iyi işler konulduğunu düşünüyorum. Birbirine oturmaya başladığını hissediyorum. Hala çok iyi olmadığım bazı şeyler var ve bence bunlarda çok daha iyileşebilirim, bu yüzden böyle güçlü bir sahilde finale ulaşmak ve böyle güçlü bir ortamda altın madalya elde etmek beni gerçekten mutlu ediyor ama yapılacak daha çok iş var.”
Coutya, sabrede kendisine destek olan antrenörleri Ben Peggs, Nat Lewis ve Chris Hay ile takım arkadaşı Piers Gilliver ve Shah Rashid’e teşekkür etti.
Britanya Eskrim Federasyonu Para Olimpik Performans Direktörü Chris Price:
“Bunun onun kariyerinin ilk sabre Avrupa altını olduğuna inanıyorum; bu da etkili olarak üçüncü kılıcı olması açısından muhteşem bir başarı. Üstelik sağlık açılarından gerçekten zorlu bir yaz geçirdikten sonra, bugün kendisi için ve hafta içi gösterdiği tüm performanslar için gerçekten müthiş mutluyorum. Ne kadar gurur duyduğumu söyleyemem; ne kadar emek verdiyse, antrenörler de onun yanında o kadar emek verdi. Muhteşem.”
Aynı günde fellow GBR athlete Gemma Collis secured a bronze medal in the Women’s Epee A, getiren Britanya takımı Avrupa Şampiyonluğu’nda dört bronz ve iki altın madalya topladı.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
