İçeriğe geç
Amerikan Sporları

IIHF Başkanlık Yarışında Önde Giden İsimler: Petr Bříza ve Franz Reindl Karar Anına Giriyor

BirSpor Haber Merkezi·

Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) başkanlığı için yarışan iki öne çıkan aday, Petr Bříza ve Franz Reindl, Ekim ayında yapılacak kritik seçim öncesi yarışta başı çekiyor. Mevcut başkan Luc Tardif’in bu yıl görev süresi Ekim’de sona ereceği için yeniden seçilmeyeceğini açıklamasının ardından ortaya çıkan iki isimden biri, federasyonun 84 üyeli ülkeyi yönetecek yeni başkan olacak.

Dokuz adayın aday gösterildiği yarışta öne çıkan Bříza ve Reindl’in her ikisi de buz hokeyi oyuncuları olarak genç yaşlardan beri ülkelerini hem sahada hem saha dışında temsil etti. Yıl önce iki isimle de yapılan mülakatlar, federasyonun işleyişine dair derin bir bakış sunarken, adayların kişilikleri ve yetkinlikleri de bu süreçte masaya yatırılıyor.

Başkanlık Görevinin Zorlukları

Başkanlık görevinin gerçekten çok zor olduğu vurgulanıyor. Sayısız turnuva, toplantı ve müzakere sürecinin yanı sıra federasyonun 84 üyeli ülkesine hizmet etmek için gereken yolculukların getirdiği yoğun temponun tüketiciliği dikkat çekiyor.

BirSpor sitesini Google’da tercih edilen kaynak olarak seç

Bu iki öne çıkan aday harika insanlar. Çekya’dan Petr Bříza ve Almanya’dan Franz Reindl, çocukluklarından beri ülkelerini buz hokeyi sahasında ve dışında temsil eden oyuncular. Her ikisiyle de geçen yıllarda yüz yüze zaman geçirdim. Onları her ikinizi de seviyorum çünkü aynı evrensel dili konuşuyoruz: hockey.

W. Graeme Roustan

Adayların kendine özgü kişilikleri, güçlü ve zayıf yönlerinin olduğu belirtilirken, her ikisinin karakterinin de birinci planda olduğu ifade ediliyor. Bu iki isimden herhangi birinin IIHF için mükemmel bir diplomat ve kurumun koruyucusu olabileceği düşünülüyor.

Petr Bříza’nın Profili

Petr Bříza, 9 Aralık 1964’te Prag’da (o zamanlar Çekoslovakya, şimdi Çekya) doğdu. 2016’da IIHF Konseyi’ye seçildi ve 2021’de IIHF Kıdemli Başkan Yardımcısı oldu. O zamandan beri aynı zamanda IIHF Hazinesini yönetiyor, Gelişim Komitesi’nin başkanlığını yapıyor ve Kulüpler ve Ligler Komitesi’nin başkanlığını yürütüyor.

Prag’daki Charles Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Fakültesi’nden mezun olan Bříza, profesyonel buz hokeyi kariyerinde üç üst ligde 23 yıl oynadı ve ülkesini yedi IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası ile üç Kış Olimpiyatında temsil etti. Sonrasında Çek Buz Hokeyi Onur Listesi’ne alındı.

2006’da kaleci olarak kariyerini bitirdikten sonra hemen HC Sparta Prag’ın Genel Müdürü oldu, ardından Kurul Başkanı ve 2016’dan itibaren kulübün franchise sahibine dönüştü. Oynayıcı kariyerinin başından beri uluslararası spor diplomatısında aktif olan Bříza, European Trophy ve Champions Hockey League’in (CHL) kurucularından biri olarak buz hokeyi gelişim girişimlerinde önemli rol oynadı.

2010-2018 yılları arasında belediye politikasında Prag Kent Meclisi üyesi olarak görev yapan Bříza, 2008’de Çek Buz Hokeyi Birliği’nin Yönetim Komitesi’ne üye oldu ve 2012’den beri başkan yardımcısı olarak bu görevini sürdürüyor. Kayıt kıran IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonalarında 2015 ve 2024’te Prag’daki Organizasyon Komitesi Başkanı, ayrıca 2025’ta České Budějovice’deki IIHF Kadınlar Dünya Şampiyonası’nın OC Başkanı olarak görev yaptı.

Franz Reindl’in Profili

Franz Reindl, 24 Kasım 1954’te Almanya’ın Garmisch-Partenkirchen şehrinde doğdu ve hala orada yaşıyor. 2016’da IIHF Konseyi’ye seçilen Reindl, 2021’de yeniden seçildi ve şu anda IIHF Etkinlik ve Şampiyona Komitesi ile Sporcu Komitesi’nin başkanlığını yapıyor.

Hockey hayatının tamamını yaşayan Reindl, Almanya’da üst düzey bir oyuncu olarak üç Alman Şampiyonluğunu kazandı ve 861 maç oynadı – bunların 181’i milli takım için olmak üzere dokuz IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası, üç Kış Olimpiyatı ve bir Canada Cup’a katıldı. 1976’da Innsbruck’taki Kış Olimpiyatlarında bronz madalyayı kazanan takımdaydı.

1988’de forvet olarak kariyerini bitirdikten sonra baş antrenör ve genel müdür oldu, önce memleketi SC Riessersee ile çalıştı, ardından 1991’de Alman Buz Hokeyi Birliği’ne (DEB) katıldı. Teknik direktör yardımcısı ve milli takım yardımcı antrenörü olarak başlayan Reindl, Spor Direktörü, Baş Antrenör, Genel Sekreter, CEO ve sonunda son sekiz yıldır Başkan olarak yükseldi.

1994-1996 arasında yeni kurulan DEL liginin CEO’su olan Reindl, 2001 ve 2010 IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonalarında Organizasyon Komiteleri’nin Genel Sekreteri, 2017’de Almanya ve Fransa’daki IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası’ının CEO’su olarak görev yaptı. Ayrıca 2018 ve 2022 Kış Olimpiyatları için Alman aday komitelerinin üyesi olan Reindl, 2015’te NHL ve NHLPA tarafından Team Europe’nin Başkanı olarak atandı.

Alman Buz Hokeyi Birliği’ndeki 31 yıllık sürede genel müdür veya başkan olarak milli takımları 23 IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası, üç Kış Olimpiyatı ve iki World Cup of Hockey’e yönlendiren Reindl, Almanya’nın 2018 Pyeong Chang’da gümüş madalya kazandığı dönemde DEB Başkanıydı.

Başkanlık Yarışının Detayları

Reindl’in 71 yaşında olması başkanlık görevini yerine getirmek için bir engel değil, gençliği ve zaten kıdemli başkan yardımcısı olarak federasyonun günlük zorluklarıyla fırsatlarıyla iç içe olduğu deneyimi Bříza’nın avantajı olduğunu vurguluyor. Bu iki öne çıkan adaydan herhangi biri bir sonraki başkan olarak seçilirse, IIHF ve dünya çapında hockey iyi hizmet alacak.

Başkanlık yarışına ayrıca Henrik Bach Nielsen (DAN) – IIHF Başkan Yardımcısı, Sergey Goncharov (BEL), Frank Gonzalez (ESP), Zakaria Khechuashvili (GEO), Jaan Molder (EST), Aivaz Omorkanov (KGZ) IIHF Yardımcısı, Matjaz Rakovec (SLO) da katılıyor.

İlginizi Çekebilir: 2026-27 Sezonunu Ciddi Şekilde Etkileyecek NHL Sakatlıkları: Takımlar Hangi Oyuncularsız Başlıyor? →
Kaynak: Thehockeynews ↗
💬 Topluluk Masası & Tartışma

Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.

Foruma Katıl & Yanıtla ➔
Forumda sor / tartış