Granada’daki son etap bariyerleri kaldırıldı ve Vuelta’nın lider formayı andıran kırmızı rengiyle boyanan Paseo del Salón bulvarındaki çeşmenin suyu da artık o renkten arındırıldı. Ancak az önceki zafer, ekibi Eusebio Unzué’nin 1980’de kurduğu takımın tarihindeki beşinci Grand Tour galibiyeti olurken, aynı zamanda İspanya’nın kendi yarışında 2014’ten beri ilk kez zirveye çıkması anlamına geliyor. Enric Mas, 31 yaşında, hem kendi sezonunu hem kariyerini dönüştürecek ilk Grand Tour zaferini elde etti; bu başarının tam olarak sindirilmesinin ise çok daha uzun süreceği belirtiliyor.
Mas’ın İspanya Turu’nun kazanılması, kendisi için olduğu kadar Movistar takımı ve İspanyol bisiklet sporu için de büyük bir ivme kazandı. Unzué, spordaki uzun yıllı takım yöneticisi olarak Cyclingnews’e verdiği röportajda, bu zaferin tam etkilerinin oldukça uzun süre sindirilmesini gerektireceğini söyledi.
Beklentilerin Ötesinde Bir Zafer
Mas’ın İspanya Turu’nun kazanılması, kendisi için olduğu kadar Movistar takımı ve İspanyol bisiklet sporu için de büyük bir ivme kazandı. Unzué, spardaki uzun yıllı takım yöneticisi olarak Cyclingnews’e verdiği röportajda, bu zaferin tam etkilerinin oldukça süre sindirilmesini gerektireceğini söyledi.

Vuelta a España 22 Ağustos’ta başladığında, Monaco’daki kadronun gücü göz önüne alındığında, onu kazanmayı denemenin çok zor olacağını mı hissettiniz?
Cyclingnews (CN)
Kesinlikle şüphe yok. Arkadaşımız Pogačar’ın yarıştığı her yerde, en iyi ihtimalle ikinci olmak mümkün olan şeydir. Ancak aynı zamanda, kötü şans bize bazı olayların yaşanmasına neden oluyor.
Eusebio Unzué (EU)
Unzué, Mas’ın Castelló etapında Pogačar’ı ana tırmanışın sonunda yakaladığı ve birlikte bitişe ulaştıkları anda gerçek formunun ilk işaretini gösterdiğini belirtti. Ardından Pogačar’ın yaşadıkötü şansın Mas’ı genel klasman liderine dönüştürdüğünü, o günden itibaren de formayı sonuna kadar koruduğunu anlattı.
Giro’daki Zorluklardan Sonra Sıfırdan Başlangıç
Röportajda Mas’ın Giro d’Italia’daki zorlu dönemi ve ardından sıfırdan yeniden başlatması konusuna da değinilen Unzué, 2025 Tur de France’ta yaşanan olayların ardından bisiklete neredeyse dört beş ay boyunca binmediğini, bu sezon tamamen yeniden başlaması gerektiğini belirtti.
Sekizinci etapta Pogačar’dan formayı devraldıktan sonra, ardından gelen her tırmanış bitişinde rakiplerini ya üstüne çıkarak ya da onlarla yarışarak öne çıktı ve hayatının zaman denemesinde rakipleri güvenli mesafede tuttu.
Eusebio Unzué (EU)
Unzué, Mas’ın Burgos’ta iyi gittiğini gördüklerini ve burada hatasız olduğunu söyledi. Takım yöneticisi, İspanya Turu’nun Ağustos ve Eylül aylarının en iyi dönemleri olduğu için sezon sonunun en iyi sonuçları getirdiği diğer yıllardaki ilerleme eğrisini takip ettiğini ekledi.

Baskıyı Yönetme Konusunda Şaşkınlık
Raportajda, Mas’ın yarış liderinin baskısını yönetebilmesi üzerine birçok kişinin şaşırdığı vurgulandı. Unzué, genç yaşında 2018 İspanya Turu’nda ikinci olarak kariyerine umut verici bir başlangıç yapan Mas’ın etrafındaki beklentilerin çok yüksek olduğunu hatırlattı.
Evet, ben de şaşırdım. Gerçekten vaat eden bir kariyer başlangıcı olan, genç yaşında 2018 İspanya Turu’nda ikinci olan ve etrafındaki beklentiler çok yüksek bir bisikletçi.
Eusebio Unzué (EU)
Unzué, kendisine yönelik Tur-Vuelta-Tur-Vuelta takviminin bazen bisikletçiler için gerçekten olumlu olurken, bazen de bazı bisikletçilerin üstesinden geleemediği gerçek bir sorumluluk yükü olduğunu belirtti. Ancak Mas’ın en azından iki üç yıllık çok güzel bir geleceğe sahip olduğunu ve bu İspanya Turu’nun kendi özgüven duygularını pekiştirmesine yardımcı olacağını söyledi.
Ekip Stratejisi ve “Eski Rock’n’roller Ölmez”
Raportajın son bölümünde, 20. etabın erken ataklarla rüzgarlı koşullara yol açması ve destek bisikletçilerinin genel klasman grubunun önünde kopması sırasında Mas’ın ana grupta büyük bir süre yalnız kalması konusuna değinildi. Unzué, ekibin stratejik olarak kartlarını çok iyi oynadığını ve Mas’a bisiklete ihtiyaç duyduğunda takımın hazır olduğunu belirtti.
Lider forması için mücadele etme şansı hiç olmayan takımdaşlarım bu zorlu günde ortaya koydukları performans nedeniyle son derece memnunum.
Eusebio Unzué (EU)
İspanya’nın Grand Tour’lardaki büyük geleneğine rağmen son yıllarda zirveye ulaşmakta zorlanması üzerine sorulan Unzué, takımlarının her zaman “büyük turlar için üst düzey bisikletçiler” kavramını bir özelliği olarak benimsediğini söyledi. Son yıllarda Roglič, Vingegaard ve Pogačar’ın son altı yılda neredeyse her şeyi kazandığını belirten Unzué, başkaları için neredeyce yer kalmadığını belirtti.
Aynen öyle. Bilindiği gibi, büyük turlar için üst düzey bisikletçiler kavramını bir özelliğimiz olarak her zaman benimsemiş bir takımız. 1980’de başladığımızdan beri referans noktamız buydu.
Eusebio Unzué (EU)
Unzué, bisiklet sporunun uluslararasılaşmasıyla dünyanın her yerinden üst düzey bisikletçiler kazandıklarını ancak şimdi bu genişlemeden de bir spor olarak faydalandıklarını söyledi. Avrupa’nın geleneksel bisiklet merkezleri olan Belçika, İspanya, İtalya ve Fransa’nın her zaman Grand Tour’lar için üst düzey bisikletçilere sahip olacağını ekledi.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
