İngiliz ekibi Chelsea, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde teknik direktörü Sonia Bompastor’un eski kulübüne karşı sahaya çıktı ve rakibinin üstün hücum gücüne rağmen Hannah Hampton’ın kritik müdahaleleriyle puanı kurtardı. Lyon’da oynanan karşılaşma, kontrollü bir Chelsea performansına tanıklık ederken gol tehdidinden oldukça uzak, düşük tempolu bir seyir izledi. Bompastor’un kadrosunu yeniden ziyaret ettiği bu akşamda İngiliz tarafının sergilediği disiplinli oyun önemli takdir topladı.
Fransız ekibi, lig aşamasındaki ilk maçında İsviçre’nin Servette takımına deplasmanda sekiz gol atmış ve bu sezon tüm yarışmalarda oynadığı dört karşılaşmanın herinde en az seven golü bulmuştu. Bu etkileyici formu ve ev sahiblerinin hücum hattındaki güveni göz önüne alındığında, Chelsea’nin 20. dakikada Salma Paralluelo’ya karşı yaptığı keskin müdahale için Hannah Hampton’a minnettar olması doğal bir durumdu. Birkaç dakika sonra ise Melchie Dumornay’ın sert vuruşu direğin dibinden az farkla dışarı çıktı.
İlk yarıda denge, ancak gol eksikliği
Veerle Buurman da ceza sahası içinde Marie-Antoinette Katoto’nun vuruşunu son çare bir müdahaleyle engelledi; Jonatan Giráldez’in yönettiği taraf ilk yarıda daha iyi fırsatları üretmeye devam etti. Buna rağmen Chelsea, orta alanda rakipleriyle başa baş geldi ve nispeten dengeli ancak maalesef yorucu geçen 45 dakikaya tanıklık edildi.

Sali günü ilk kez A millî takım kadrosuna çağrılan Lexi Potter, fizikli mücadelede geride kalmadı ve rekoru sekiz kez yaşayan Avrupa şampiyonlarında sahada rahat görünüyordu; bu durum Sarina Wiegman için memnuniyet vericiydi. 20 yaşındaki genç oyuncu, countrymen’i Keira Walsh ile birlikte Chelsea’nin belirli bir kontrol unsuru sürdürmesine katkı sağladı. Toplanmanın büyük bölümü İngiliz tarafındaydı; hücumda kesin bir keskinlik eksikliydi ancak Melvine Malard – eski kulübüne karşı – hızlı ayakları ve ileriye yönelik canlı oyunuyla dikkat çekti.
Rakibin dinlenmesi bekleniliyordu ama ikinci yarıyı Chelsea açtı
İngiltere’dde Chelsea’nin Pazar günü Arsenal’e karşı oynadığı – ve kazandığı – ateşli derbinin aksine, üst düzey Fransız takımları Avrupa’daki ilk iki karşılaşmanın arasındayken hafta sonu dinlenme imkanı buldu; Fransa ligi takımlarının Şampiyonlar Ligi’nde taze kalmasına yardımcı oldu. Diğer Fransız üst lige ekipleri bunun yerine Lig Kupası’nda mücadele etti. Bu nedenle Lyonnes’in maç ilerledikçe daha güçlü görünmesi muhtemel görünüyordu.
Ancak ikinci yarıyı parlak açan taraf Chelsea oldu. Tarciane’nin uzaklanda pozisyonda bulunan Sjoeke Nüsken’i düşürmesi üzerine ceza sahasında penaltı talebi ortaya çıktı; orta alandaki oyuncu kesin golü atacak gibi görünüyordu. Monitörde yapılan incelemenin ardından ise Lucy Bronze’un pas geçişinde ofsayt pozisyonundan oyunu etkilediği belirlendi ve Tarciane yaptığı müdahale nedeniyle sarı kart gördü.
Bompastor’un değişikliği ve tartışmalı penaltı
Lyonnes ile hem oyuncu hem de teknik direktör olarak bu yarışmayı kazanan ve bölgede hâlâ sevilen bir isim olan Bompastor, yaklaşık otuz dakikası kala Malard yerine Lauren James’i sahaya sürerek takımına farklı bir hücum dinamiği kazandırdı; Lyonnes ise eski Ballon d’Or sahibi Ada Hegerberg’i oyuna aldı. Ancak iki taraf da denkliği bozacak gibi görünmedi; topu kullanma dışındaki niteliklerinin birbirini nötrlediği anlaşılıyordu. Özellikle Chelsea’nin aldığı temkinli yaklaşım anlaşılırdı; bu, geçen sezon ikincilik elde ettikleri rakibe karşı lig aşamasının en zorlu karşılaşmasıydı.
Bu maçta penaltı kararını yeniden gözden geçirdik ve hakemin James’in Egurrola’ya temas ettiğini, diğer yönün tam tersi olduğunu belirlediğini gördük. Lyonnes orta saha oyuncusu, vuruşunu zamanlamayı yanlış yapmış ve topu tamamen ısırmış olması nedeniyle şanslı atlatılmış görünüyor.
VAR incelemesinin ardından verilen kararın gerekçesi
London City Lionesses’in sahibi olan ve Washington Spirit’in sahibi Michele Kang’a ait olan Lyonnes, bu sezonde bu unvanı kazanma konusunda yüksek hedefler taşıyor. 72. dakikada Paralluelo’nun sol köşeye yatık bir vuruşu sonrası golü attıkları düşünüldü ancak ofsayt bayrağı kaldırıldı. Birkaç dakika sonra ise gerçek bir tartışma anı yaşandı; Damaris Egurrola’nın James’e yaptığı müdahale nedeniyle Chelsea’ye penaltı verildi.
Vidolu inceleme sonrasında karar, hakemin James’in Egurrola’ya temas ettiğini belirlediği yönünde sonuçlandırılmasıyla geri alındı. Lyonnes orta saha oyuncusu vuruşunu zamanlamayı yanlış yapmış ve topu tamamen ışırmış olmasına rağmen şanslı atlatılmış görünüyor; Chelsea ise bu durumdan rahatsızlığını gizleyemedi.
Maçın son dakikalarında canlanan mücadele
James, maçın sonlarına doğru Chelsea’nin en iyi fırsatını yarattı ancak yakın mesafeden yaptığı vuruşu kaleci Maria Grohs engelledi; diğer uçta ise Hampton, Hegerberg’e karşı üstün bir müdahale yaparak maçın çok geç dakikalarında canlanmasını sağladı. Ek sürelerin sonlarına doğru Maika Hamano’nun dar farkla dışarı attığı vuruşla karşılaşma sonuçlandı.
Bu puan, Chelsea’ye ilk iki maçından dört nokta kazanarak üzerine inşa edebileceği bir zemin sundu; üst düzey Fransız rakibine karşı elde edilen bu değerli sonuç, Bompastor’un eski kulübüne dönüşünde tarafın disiplinli performansının bir yansıması olarak değerlendirildi.
Bu gelişme hakkında düşüncelerinizi, donanım deneyimlerinizi veya sorularınızı Topluluk Forumumuzda paylaşın.
Foruma Katıl & Yanıtla ➔
